Bij mogelijke hartritmestoornissen wordt de patiënt of zorgverstrekker op die manier direct gealarmeerd. Volgens Imec kunnen met deze pleister, die het samen met het Holst Centre in Eindhoven ontwikkelde, heel wat kosten bespaard worden in de gezondheidszorg.

Hartritmestoornissen kunnen vandaag enkel worden vastgesteld door het meten van een elektrocardiogram (ECG) in het ziekenhuis of het dragen van een oncomfortabele hartmonitor die de hartactiviteit registreert gedurende verschillende dagen. Het dragen van de comfortabele lichaamspleister, die Imec's ECG-chip bevat, stoort de dagelijkse activiteiten echter niet. De pleister verbruikt ook heel weinig energie waardoor hij een week autonoom kan werken.

Imec-directeur Luc Van den Hove is ervan overtuigd dat de lichaamspleister de medische sector kan helpen de gezondheidszorg efficiënter en goedkoper te maken. "Door continu mensen te scannen op bijvoorbeeld hartritmestoornissen kunnen met de pleister levens gered worden, zullen gezondheidsuitgaven verminderen en zal het aantal onnodige spoedopnames dalen", aldus Van den Hove.

De chip die in de pleister verwerkt is kan ook voor andere toepassingen aangewend worden, zoals voor het detecteren van epilepsieaanvallen.

Bij mogelijke hartritmestoornissen wordt de patiënt of zorgverstrekker op die manier direct gealarmeerd. Volgens Imec kunnen met deze pleister, die het samen met het Holst Centre in Eindhoven ontwikkelde, heel wat kosten bespaard worden in de gezondheidszorg.Hartritmestoornissen kunnen vandaag enkel worden vastgesteld door het meten van een elektrocardiogram (ECG) in het ziekenhuis of het dragen van een oncomfortabele hartmonitor die de hartactiviteit registreert gedurende verschillende dagen. Het dragen van de comfortabele lichaamspleister, die Imec's ECG-chip bevat, stoort de dagelijkse activiteiten echter niet. De pleister verbruikt ook heel weinig energie waardoor hij een week autonoom kan werken.Imec-directeur Luc Van den Hove is ervan overtuigd dat de lichaamspleister de medische sector kan helpen de gezondheidszorg efficiënter en goedkoper te maken. "Door continu mensen te scannen op bijvoorbeeld hartritmestoornissen kunnen met de pleister levens gered worden, zullen gezondheidsuitgaven verminderen en zal het aantal onnodige spoedopnames dalen", aldus Van den Hove. De chip die in de pleister verwerkt is kan ook voor andere toepassingen aangewend worden, zoals voor het detecteren van epilepsieaanvallen.