Idiopatische longfibrose (IPF) is de meest voorkomende vorm van longfibrose en heeft een onbekende oorzaak. Hierbij worden de longen geleidelijk vervangen door littekenweefsel, wat de ademhaling meer en meer bemoeilijkt. De ziekte, die meestal optreedt vanaf 50 jaar, zowel bij mannen als bij vrouwen, heeft als belangrijkste symptomen: kortademigheid bij inspanningen, een droge hoest en vermoeidheid. Een arts kan met behulp van een stethoscoop in 80% van de gevallen een geluid waarnemen dat vergelijkbaar is met het losmaken van een Velcroband.

In het kader van de wereldwijde week tegen IPF en om zoveel mogelijk mensen in te lichten, slaan de Belgische Vereniging voor Longfibrose vzw (BVL) en de Association Belge contre la Fibrose Pulmonaire Idiopathique (ABFPI) de handen ineen voor de organisatie van de eerste Nationale Dag tegen idiopatische longfibrose op vrijdag 23 september.

"Voor deze eerste nationale editie hebben wij het geluk te kunnen rekenen op de deelname van expertisecentra, met name het Erasmusziekenhuis (ULB), het CHU Mont-Godinne (UCL) en het UZ Leuven (KUL)", zegt Patrick Simaels, voorzitter van BVL. " Het UZ Leuven (KUL) zal een stand hebben op de Grote Markt van Leuven om er het publiek te testen, terwijl het Erasmusziekenhuis (ULB) en CHU Mont-Godinne (UCL) een gratis onderzoek aanbieden na inschrijving.

Meer info: www.ademnood.info

Idiopatische longfibrose (IPF) is de meest voorkomende vorm van longfibrose en heeft een onbekende oorzaak. Hierbij worden de longen geleidelijk vervangen door littekenweefsel, wat de ademhaling meer en meer bemoeilijkt. De ziekte, die meestal optreedt vanaf 50 jaar, zowel bij mannen als bij vrouwen, heeft als belangrijkste symptomen: kortademigheid bij inspanningen, een droge hoest en vermoeidheid. Een arts kan met behulp van een stethoscoop in 80% van de gevallen een geluid waarnemen dat vergelijkbaar is met het losmaken van een Velcroband.In het kader van de wereldwijde week tegen IPF en om zoveel mogelijk mensen in te lichten, slaan de Belgische Vereniging voor Longfibrose vzw (BVL) en de Association Belge contre la Fibrose Pulmonaire Idiopathique (ABFPI) de handen ineen voor de organisatie van de eerste Nationale Dag tegen idiopatische longfibrose op vrijdag 23 september. "Voor deze eerste nationale editie hebben wij het geluk te kunnen rekenen op de deelname van expertisecentra, met name het Erasmusziekenhuis (ULB), het CHU Mont-Godinne (UCL) en het UZ Leuven (KUL)", zegt Patrick Simaels, voorzitter van BVL. " Het UZ Leuven (KUL) zal een stand hebben op de Grote Markt van Leuven om er het publiek te testen, terwijl het Erasmusziekenhuis (ULB) en CHU Mont-Godinne (UCL) een gratis onderzoek aanbieden na inschrijving.Meer info: www.ademnood.info