Hoorapparaten verminderen het risico op cognitieve achteruitgang

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Men vermoede al geruime tijd dat de achteruitgang van het gehoor ook de cognitieve aftakeling vooral bij ouderen in de hand werkte. Nu hebben onderzoekers dit voor het eerst ook wetenschappelijk aangetoond.

Vier jaar lang volgden wetenschappers van de universiteit van Bordeaux de correlatie tussen het gehoor en de gezondheid van de hersenen in het kader van de PAQUID-studie. Deze studie volgde 3670 65-plussers gedurende 25 jaar.

Uit het onderzoek bleek dat mensen met niet-behandeld gehoorverlies duidelijk minder goed scoorden op het Mini-Mental State onderzoek, zowat de meest gebruikte test om de congnitieve functies te beoordelen. Personen met een gehoorprobleem, maar die daarvoor een hoorapparaat dragen scoren even goed als de mensen met een normaal gehoor.

Onze hersenen vormen een cruciaal onderdeel van ons gehoor. We horen niet enkel geluiden, maar interpreteren die ook. Voor onze hersenen is het gehoor één van de manieren om te weten wat er rondom ons gebeurt. Omgekeerd is cognitie een belangrijk onderdeel van het gehoor. We moeten begrijpen wat we horen, anders betekenen de opgevangen geluiden niets.

De wetenschappers vermoeden dat wanneer het gehoor afneemt, het gehoorgebied in de hersenen zwakker wordt. De gebieden die bestemd zijn voor hogere cognitieve functies trachten deze zwakkere regios’ te compenseren, om toch nog een maximale betekenis te geven aan de opgevangen geluiden, maar zijn intussen niet beschikbaar voor andere cognitieve functies zoals (denken, redeneren, problemen oplossen,...).
Deze reorganisatie binnen de hersenen zou reeds bij beperkt gehoorverlies optreden. Daarom is het belangrijk dit zo snel mogelijk te verhelpen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content