De afgelopen maanden weigerden bepaalde publieke ziekenhuizen in Spanje de EZVK, met hogere facturen voor de buitenlandse toeristen als gevolg. Uit vele lidstaten regende het klachten hieromtrent, ook vanuit ons land.

Daarom heeft de Europese Commissie besloten om de procedure van ingebrekestelling te lanceren tegen Spanje. In een eerste fase houdt dit in dat Spanje binnen de 2 maanden moet aangeven of ze deze problematiek zullen aanpakken of niet.

Sterk signaal

"Het opstarten van deze procedure tegen Spanje door de Europese Commissie geeft een sterk signaal. Spanje wordt op de vingers getikt. Men kan niet zomaar de principes rond het vrije verkeer van Europese burgers met de voeten treden, ook al bevindt een lidstaat zich in financieel moeilijke tijden," verklaart Christian Horemans, expert Internationale Zaken van de Landsbond van Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Het is echter de vraag of deze procedure snel tot een oplossing zal leiden. "Dit is slechts een eerste fase in de procedure van ingebrekestelling. Als Spanje vindt dat er niets aan de hand is, kan de Europese Commissie beslissen om de zaak voor het Europese Hof te brengen. Maar dat is een procedure die 2 jaar of langer kan duren. Ik vrees dus dat het probleem in de komende maanden - en dus zomerperiode - nog niet van de baan zal zijn", aldus Christian Horemans.

Wat moet de toerist doen?

Voor wie deze zomer naar Spanje trekt, biedt de Europese interventie dus alvast nog geen oplossing. Wat moeten toeristen met een ernstig medisch probleem in Spanje dan doen? "Toon alleszins steeds je EZVK, aangezien niet alle publieke ziekenhuizen de EZVK weigeren. Bel vervolgens onmiddellijk de bijstandscentrale van je ziekenfonds, het nummer staat op de achterkant van de EZVK. De bijstandscentrale zal contact nemen met het Spaanse ziekenhuis om de best mogelijke bijstand te garanderen", adviseert Horemans nog.

De afgelopen maanden weigerden bepaalde publieke ziekenhuizen in Spanje de EZVK, met hogere facturen voor de buitenlandse toeristen als gevolg. Uit vele lidstaten regende het klachten hieromtrent, ook vanuit ons land.Daarom heeft de Europese Commissie besloten om de procedure van ingebrekestelling te lanceren tegen Spanje. In een eerste fase houdt dit in dat Spanje binnen de 2 maanden moet aangeven of ze deze problematiek zullen aanpakken of niet."Het opstarten van deze procedure tegen Spanje door de Europese Commissie geeft een sterk signaal. Spanje wordt op de vingers getikt. Men kan niet zomaar de principes rond het vrije verkeer van Europese burgers met de voeten treden, ook al bevindt een lidstaat zich in financieel moeilijke tijden," verklaart Christian Horemans, expert Internationale Zaken van de Landsbond van Onafhankelijke Ziekenfondsen.Het is echter de vraag of deze procedure snel tot een oplossing zal leiden. "Dit is slechts een eerste fase in de procedure van ingebrekestelling. Als Spanje vindt dat er niets aan de hand is, kan de Europese Commissie beslissen om de zaak voor het Europese Hof te brengen. Maar dat is een procedure die 2 jaar of langer kan duren. Ik vrees dus dat het probleem in de komende maanden - en dus zomerperiode - nog niet van de baan zal zijn", aldus Christian Horemans.Wat moet de toerist doen?Voor wie deze zomer naar Spanje trekt, biedt de Europese interventie dus alvast nog geen oplossing. Wat moeten toeristen met een ernstig medisch probleem in Spanje dan doen? "Toon alleszins steeds je EZVK, aangezien niet alle publieke ziekenhuizen de EZVK weigeren. Bel vervolgens onmiddellijk de bijstandscentrale van je ziekenfonds, het nummer staat op de achterkant van de EZVK. De bijstandscentrale zal contact nemen met het Spaanse ziekenhuis om de best mogelijke bijstand te garanderen", adviseert Horemans nog.