"Het is een ingewikkelde oefening," geeft cardioloog Guy De Backer van de Gentse universiteit toe. "We brengen niet alleen federale experts samen in de werkgroepen, maar ook deskundigen vanuit de gewesten en gemeenschappen van het land, zoals het Vigez (het Vlaamse expertisecentrum voor gezondheidspromotie en ziektepreventie, nvdr), want een aantal materies inzake gezondheid zijn federaal, andere zijn de bevoegdheid geworden van de deelgebieden. Daarnaast zullen we met experts inzake communicatie samenzitten. We vinden het namelijk erg belangrijk om eenduidige tools te vinden om te communiceren over voedingsrichtlijnen: nu wordt in Wallonië bij het praten over diëten vaak gewerkt met de voedseldriehoek, in Vlaanderen wordt dan weer een piramide gebruikt, of soms een klavertje vier... ."

De nieuwe voedingsaanbevelingen die de HGR donderdagvoormiddag heeft voorgesteld, zijn duidelijk het werk van een groep wetenschappers. Wie kwam om te horen hoeveel glazen fruitsap goed zijn voor een gezond dieet bleef wat op zijn honger, of dorst. Termen als 'linolzuur' en 'atherogene SFA's' waren dan weer niet van de lucht.

"Dat is nu eenmaal de taal van de wetenschap", lacht prof. De Backer. "Voor ons was het primordiaal om mee te zijn met de allernieuwste wetenschappelijke inzichten. We hebben ze ook getoetst aan aanbevelingen van HGR's in ander Europese landen. We hadden het nu over voedingsstoffen. Over twee jaar komen we met concrete richtlijnen voor voedingsmiddelen en voedingspatronen. "

Dat wordt geen sinecure, want de voedingsgewoontes van bijvoorbeeld Vlamingen en Walen willen nogal eens verschillen. Zo bleek 30 jaar geleden al uit wetenschappelijk onderzoek dat Walen veel meer boter gebruikten, terwijl de Vlamingen - toen al - zwoeren bij het gebruik van margarines. Toch wil de HGR voorschriften opstellen voor de modale Belg. Benieuwd naar de culinaire Belgische compromissen die dat zal opleveren.

Intussen is het wachten op de resultaten van een gloednieuwe enquête over het eten en drinken van de Belgen van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid. "Het werd de hoogste tijd om dat onderzoek over de Belgische voedingsgewoontes dat voor het eerst plaatsvond in 2004 nog eens te updaten", aldus prof. De Backer.

"Het is een ingewikkelde oefening," geeft cardioloog Guy De Backer van de Gentse universiteit toe. "We brengen niet alleen federale experts samen in de werkgroepen, maar ook deskundigen vanuit de gewesten en gemeenschappen van het land, zoals het Vigez (het Vlaamse expertisecentrum voor gezondheidspromotie en ziektepreventie, nvdr), want een aantal materies inzake gezondheid zijn federaal, andere zijn de bevoegdheid geworden van de deelgebieden. Daarnaast zullen we met experts inzake communicatie samenzitten. We vinden het namelijk erg belangrijk om eenduidige tools te vinden om te communiceren over voedingsrichtlijnen: nu wordt in Wallonië bij het praten over diëten vaak gewerkt met de voedseldriehoek, in Vlaanderen wordt dan weer een piramide gebruikt, of soms een klavertje vier... ." De nieuwe voedingsaanbevelingen die de HGR donderdagvoormiddag heeft voorgesteld, zijn duidelijk het werk van een groep wetenschappers. Wie kwam om te horen hoeveel glazen fruitsap goed zijn voor een gezond dieet bleef wat op zijn honger, of dorst. Termen als 'linolzuur' en 'atherogene SFA's' waren dan weer niet van de lucht. "Dat is nu eenmaal de taal van de wetenschap", lacht prof. De Backer. "Voor ons was het primordiaal om mee te zijn met de allernieuwste wetenschappelijke inzichten. We hebben ze ook getoetst aan aanbevelingen van HGR's in ander Europese landen. We hadden het nu over voedingsstoffen. Over twee jaar komen we met concrete richtlijnen voor voedingsmiddelen en voedingspatronen. " Dat wordt geen sinecure, want de voedingsgewoontes van bijvoorbeeld Vlamingen en Walen willen nogal eens verschillen. Zo bleek 30 jaar geleden al uit wetenschappelijk onderzoek dat Walen veel meer boter gebruikten, terwijl de Vlamingen - toen al - zwoeren bij het gebruik van margarines. Toch wil de HGR voorschriften opstellen voor de modale Belg. Benieuwd naar de culinaire Belgische compromissen die dat zal opleveren. Intussen is het wachten op de resultaten van een gloednieuwe enquête over het eten en drinken van de Belgen van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid. "Het werd de hoogste tijd om dat onderzoek over de Belgische voedingsgewoontes dat voor het eerst plaatsvond in 2004 nog eens te updaten", aldus prof. De Backer.