Hoe werken botoxinjecties?

Botox wordt wereldwijd beschouwd als hét wondermiddel in de strijd tegen rimpels. Bijzonder populair, maar toch hoor je ook negatieve geluiden. Zo zou botox je een uitdrukkingsloos gezicht geven.

Botox (botuline toxine) is een gif van de bacterie clostridium botulinum. Het gif wordt, gemengd met eiwit, in minuscule hoeveelheden gebruikt voor medische doeleinden. Zo wordt het al jaren gebruikt in de neurologie en de oogheelkunde om spastische spieren te verslappen. Halverwege de jaren 1990 begonnen plastische chirurgen het middel ook te gebruiken om rimpels weg te werken.

Botox blokkeert de overdracht van neurotransmitters. Dat zijn stoffen die ervoor zorgen dat het signaal van zenuwen wordt overgebracht op spieren. De prikkeloverdracht van de zenuwen naar de spieren stopt dus, en dat veroorzaakt een verlamming. Het is een zeer lokale behandeling, die geen effect heeft op de rest van het lichaam.

Door de verlamming verzachten de behandelde rimpels, of verdwijnen ze zelfs helemaal. Vooral de horizontale rimpels in het voorhoofd, de rimpels tussen de wenkbrauwen en kraaienpootjes kunnen goed behandeld worden met botox. Rimpels die zijn ontstaan door een slapper wordende huid of door frequente blootstelling aan de zon kunnen niet met botox behandeld worden.

Een botoxbehandeling duurt ongeveer vijftien minuten. Je hoeft er niet voor verdoofd te worden. Je krijgt het beste resultaat als je de ingespoten spier na de behandeling veel ‘gebruikt’. Pas na een paar dagen is het effect zichtbaar en na twee weken is het optimaal. Botox werkt ongeveer vier maanden, daarna moet je de behandeling herhalen. Hoe meer je het middel gebruikt, hoe langer de werking. Dan kan botox zelfs tot zes maanden lang werken.

Een ideaal middel in de strijd tegen rimpels, al zijn sommigen ook van mening dat het gezicht er uitdrukkingsloos en onnatuurlijk uit gaat zien door te veel gebruik van botox.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content