Hoesten kan helpen om slijmen of fluimen weg te werken die werden geproduceerd als verdedigingsmiddel tegen een infectie of bepaalde ingeademde stoffen. Hoesten zorgt ervoor dat vreemde voorwerpen en voedsel die letterlijk in het verkeerde keelgat belanden, weer naar buiten worden gebracht. Daarnaast heeft een hoest een signaalfunctie die erop wijst dat bepaalde prikkelende stoffen werden ingeademd. Een hoest proberen te onderdrukken is dus meestal geen goed idee.

Over de behandeling van hoest bestaan veel misverstanden. Heel wat mensen die hoesten door een verkoudheid menen dat ze meteen naar een hoestsiroop moeten grijpen. Zeker bij een slijmhoest is het geen goed idee om de hoest te onderdrukken. Het is dan net belangrijk dat dit slijm en bijhorende ziektekiemen het lichaam kunnen verlaten. Als dit zich blijft ophopen in de luchtwegen kan het leiden tot extra infecties of een moeilijke ademhaling. Slijmhoest is een productieve hoest. Voldoende drinken en de lucht bevochtigen kunnen helpen om de slijmen sneller kwijt te raken. Bij een droge prikkelhoest kan het soms wel helpen om de hoest tot bedaren te brengen via een hoestsiroop.

"Als volwassenen door die droge hoestbuien last hebben om in of door te slapen, kunnen ze eventueel tijdelijk wat hoestsiroop (antitussivum) nemen voor het slapen gaan, als comforttherapie", zegt pneumoloog Lieven Bedert (ZNA Middelheim).

Wat is de oorzaak?

"Het onderliggende probleem wordt daarmee echter niet aangepakt. Hoest wordt vaak geassocieerd met verkoudheid maar kan ook een symptoom zijn van heel uiteenlopende en minder voor de hand liggende aandoeningen. In de meeste gevallen is een hoestbui te wijten aan een banale kou of luchtweginfectie. In dat geval ziekt u dit best gewoon uit. Dit type van hoest gaat na één tot twee weken vanzelf over.?

Andere mogelijke oorzaken zijn een vreemd voorwerp in het oor, een irritatie achteraan in de keel, postnasale drip, allergische reacties, reflux of hartstuwing. De hoest kan ook een zenuwreactie zijn. Dan spreken we van nerveuze hoest. Dit kan het gevolg zijn van onrust of stress en uit zich in bepaalde omstandigheden. Het ligt niet altijd voor de hand om deze oorzaken te achterhalen."

Wanneer moet u naar de dokter?

 • Als een hoest langer dan drie weken aanhoudt zonder dat u verkouden bent, raadpleegt u best een arts.
 • Als de hoest gepaard gaat met:
  - hoge koorts
  - bloederig slijm
  - hevige stekende pijn
  - kortademigheid
  - piepende ademhaling
 • Als u ouder bent dan 65 jaar en meerdere dagen na elkaar flink hoest zonder aanwijsbare oorzaak.
 • Als u vermoedt dat uw hoest het gevolg is van het gebruik van een geneesmiddel.
 • Als hart- of maagklachten nachtelijke hoest veroorzaken.
Hoesten kan helpen om slijmen of fluimen weg te werken die werden geproduceerd als verdedigingsmiddel tegen een infectie of bepaalde ingeademde stoffen. Hoesten zorgt ervoor dat vreemde voorwerpen en voedsel die letterlijk in het verkeerde keelgat belanden, weer naar buiten worden gebracht. Daarnaast heeft een hoest een signaalfunctie die erop wijst dat bepaalde prikkelende stoffen werden ingeademd. Een hoest proberen te onderdrukken is dus meestal geen goed idee.Over de behandeling van hoest bestaan veel misverstanden. Heel wat mensen die hoesten door een verkoudheid menen dat ze meteen naar een hoestsiroop moeten grijpen. Zeker bij een slijmhoest is het geen goed idee om de hoest te onderdrukken. Het is dan net belangrijk dat dit slijm en bijhorende ziektekiemen het lichaam kunnen verlaten. Als dit zich blijft ophopen in de luchtwegen kan het leiden tot extra infecties of een moeilijke ademhaling. Slijmhoest is een productieve hoest. Voldoende drinken en de lucht bevochtigen kunnen helpen om de slijmen sneller kwijt te raken. Bij een droge prikkelhoest kan het soms wel helpen om de hoest tot bedaren te brengen via een hoestsiroop."Als volwassenen door die droge hoestbuien last hebben om in of door te slapen, kunnen ze eventueel tijdelijk wat hoestsiroop (antitussivum) nemen voor het slapen gaan, als comforttherapie", zegt pneumoloog Lieven Bedert (ZNA Middelheim)."Het onderliggende probleem wordt daarmee echter niet aangepakt. Hoest wordt vaak geassocieerd met verkoudheid maar kan ook een symptoom zijn van heel uiteenlopende en minder voor de hand liggende aandoeningen. In de meeste gevallen is een hoestbui te wijten aan een banale kou of luchtweginfectie. In dat geval ziekt u dit best gewoon uit. Dit type van hoest gaat na één tot twee weken vanzelf over.?Andere mogelijke oorzaken zijn een vreemd voorwerp in het oor, een irritatie achteraan in de keel, postnasale drip, allergische reacties, reflux of hartstuwing. De hoest kan ook een zenuwreactie zijn. Dan spreken we van nerveuze hoest. Dit kan het gevolg zijn van onrust of stress en uit zich in bepaalde omstandigheden. Het ligt niet altijd voor de hand om deze oorzaken te achterhalen."