Het pessarium

Het pessarium is een buigzame rubberen ring die je in je vagina moet aanbrengen voor je gaat vrijen. Het komt over de baarmoedermond te liggen, zodat zaadcellen niet in de baarmoeder geraken.

Als je gaat vrijen moet je het pessarium aan beide kanten insmeren met zaaddodende middelen. Je moet het minimum één uur voor het vrijen inbrengen. Na het vrijen moet je het pessarium nog minstens acht uur laten zitten, zodat het zaaddodend middel de tijd krijgt om de zaadcellen buiten werking te stellen. Als je binnen die tijd opnieuw vrijt, moet je nog wat zaaddodend middel in de vagina aanbrengen.

Let er wel op dat je het pessarium achteraf niet vergeet uit te doen, anders kan je ontstekingen krijgen. Daarna was je het, en vervolgens poeder je het met maïzena of aardappelmeel.

Het is belangrijk dat het pessarium goed past, anders sluit het je baarmoedermond niet goed af. Daarom moet het speciaal op maat gemaakt worden. Je arts zal via een inwendig of vaginaal onderzoek bepalen welke maat voor jou het beste is. Hij zal je ook leren hoe je het pessarium zelf kan inbrengen.

Voordeel

Het voordeel van een pessarium is dat het relatief goedkoop is en dat je het één tot twee jaar kan gebruiken.

Nadeel

Een pessarium is niet erg handig. Het duurt een tijdje voor je het gemakkelijk kan inbrengen. Bovendien vinden veel vrouwen het lastig dat ze het pessarium achteraf grondig moeten reinigen.

Een ander nadeel is dat je de pasvorm van je pessarium regelmatig moeten laten controleren als je verdikt of vermagert. Je moet het ook geregeld controleren op slijtage. Als je het pessarium tegen het licht houdt, kan je zien of er geen dunne plekjes in zitten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content