Het hormonaal implantaat is een dun staafje van flexibel plastic dat het vrouwelijke hormoon progestageen bevat. Het is ongeveer zo groot als een lucifer. Het wordt door een arts ingebracht onder de huid aan de binnenkant van je bovenarm. Daar kan het drie jaar blijven zitten.

Het hormonaal implantaat geeft een constante en lage dosis progestageen vrij. Dit zorgt ervoor dat het baarmoederhalsslijm taai wordt, waardoor het minder toegankelijk is voor zaadcellen. Bovendien maakt het de slijmvliesbekleding van de baarmoeder ongeschikt voor innesteling van een bevruchte eicel.

Voordelen

Het grootste voordeel van het hormonaal implantaat is dat je niet meer hoeft te denken aan je anticonceptie. Pas na drie jaar moet je het implantaat laten vervangen. Bovendien is het makkelijk te verwijderen.

Een ander pluspunt is dat de menstruatiecyclus makkelijk weer op gang komt als je stopt met het implantaat.

Nadelen

Een mogelijk nadeel is dat je plaatselijk verdoofd moet worden als het staafje wordt ingebracht en verwijderd.

Bovendien kan het je menstruatiepatroon veranderen. Zo kan het gebeuren dat je minder bloedingen hebt, of juist meer of langdurigere bloedingen. Het kan ook zijn dat je bloedingen onregelmatiger komen of dat ze helemaal ophouden.

Tijdens de eerste maanden moet je lichaam ook nog wat wennen aan de hormonen en kunnen er bijwerkingen zoals hoofdpijn of misselijkheid optreden, maar die bijwerkingen verdwijnen meestal spontaan.

Het hormonaal implantaat is een dun staafje van flexibel plastic dat het vrouwelijke hormoon progestageen bevat. Het is ongeveer zo groot als een lucifer. Het wordt door een arts ingebracht onder de huid aan de binnenkant van je bovenarm. Daar kan het drie jaar blijven zitten. Het hormonaal implantaat geeft een constante en lage dosis progestageen vrij. Dit zorgt ervoor dat het baarmoederhalsslijm taai wordt, waardoor het minder toegankelijk is voor zaadcellen. Bovendien maakt het de slijmvliesbekleding van de baarmoeder ongeschikt voor innesteling van een bevruchte eicel. Het grootste voordeel van het hormonaal implantaat is dat je niet meer hoeft te denken aan je anticonceptie. Pas na drie jaar moet je het implantaat laten vervangen. Bovendien is het makkelijk te verwijderen. Een ander pluspunt is dat de menstruatiecyclus makkelijk weer op gang komt als je stopt met het implantaat. Een mogelijk nadeel is dat je plaatselijk verdoofd moet worden als het staafje wordt ingebracht en verwijderd. Bovendien kan het je menstruatiepatroon veranderen. Zo kan het gebeuren dat je minder bloedingen hebt, of juist meer of langdurigere bloedingen. Het kan ook zijn dat je bloedingen onregelmatiger komen of dat ze helemaal ophouden. Tijdens de eerste maanden moet je lichaam ook nog wat wennen aan de hormonen en kunnen er bijwerkingen zoals hoofdpijn of misselijkheid optreden, maar die bijwerkingen verdwijnen meestal spontaan.