Wat is het?

Een elektrocardiogram is een snel en pijnloos onderzoek waarbij de elektrische prikkels die in het hart ontstaan, worden versterkt en zichtbaar gemaakt op een papierstrook. Het patroon op deze strook geeft informatie over de frequentie en het ritme van het hart en over de zenuwbanen in het hart die de prikkels geleiden.

Waartoe dient het?

Aan de hand van een elektrocardiogram kunnen hartaandoeningen worden opgespoord zoals hartinfarct, hartritmestoornissen, onvoldoende toevoer van zuurstofrijk bloed naar de hartspier of een abnormale verdikking van de hartspier die het gevolg kan zijn van hoge bloeddruk.

Een ECG behoort tot de routineonderzoeken die regelmatig worden uitgevoerd bij mensen van middelbare leeftijd of voor een heelkundige ingreep, zelfs als er geen aanwijzingen zijn voor een hartaandoening.

Vergt het onderzoek voorbereiding?

Neen.

Zijn er contra-indicaties?

Neen.

Hoe verloopt het?

Om een ECG te kunnen maken, worden kleine ronde elektroden op de huid gekleefd (op de armen, benen en borstkas). Deze elektroden worden met draden verbonden met het ECG-toestel. Dat registreert bij elke hartslag de sterkte en richting van de elektrische stroompjes in het hart. Per elektrode geeft dit een bepaald patroon dat op het papier wordt getekend. Een ECG-opname duurt ongeveer 3 minuten, is pijnloos en houdt geen enkel risico in.

Bij sommige problemen die zich slechts af en toe voordoen, wordt gekozen voor ambulante elektrocardiografie, waarbij gedurende 24 uur continu een ECG wordt gemaakt terwijl de patiënt zijn normale dagelijkse activiteiten uitvoert. Bij dit onderzoek draagt de patiënt een klein apparaat op batterijen (een Holter-monitor) aan een schouderband of broeksriem. Tijdens het dragen noteert de patiënt op welke ogenblikken hij symptomen voelt. De gegevens van de Holter-monitor worden na afloop ingevoerd in een computer die de hartfrequentie en het hartritme analyseert en nagaat of er afwijkingen optreden die zouden kunnen wijzen op onvoldoende zuurstoftoevoer naar het hart.

En achteraf?

Een elektrocardiogram vergt geen nazorg.

Een elektrocardiogram is een snel en pijnloos onderzoek waarbij de elektrische prikkels die in het hart ontstaan, worden versterkt en zichtbaar gemaakt op een papierstrook. Het patroon op deze strook geeft informatie over de frequentie en het ritme van het hart en over de zenuwbanen in het hart die de prikkels geleiden. Aan de hand van een elektrocardiogram kunnen hartaandoeningen worden opgespoord zoals hartinfarct, hartritmestoornissen, onvoldoende toevoer van zuurstofrijk bloed naar de hartspier of een abnormale verdikking van de hartspier die het gevolg kan zijn van hoge bloeddruk. Een ECG behoort tot de routineonderzoeken die regelmatig worden uitgevoerd bij mensen van middelbare leeftijd of voor een heelkundige ingreep, zelfs als er geen aanwijzingen zijn voor een hartaandoening. Neen. Neen. Om een ECG te kunnen maken, worden kleine ronde elektroden op de huid gekleefd (op de armen, benen en borstkas). Deze elektroden worden met draden verbonden met het ECG-toestel. Dat registreert bij elke hartslag de sterkte en richting van de elektrische stroompjes in het hart. Per elektrode geeft dit een bepaald patroon dat op het papier wordt getekend. Een ECG-opname duurt ongeveer 3 minuten, is pijnloos en houdt geen enkel risico in. Bij sommige problemen die zich slechts af en toe voordoen, wordt gekozen voor ambulante elektrocardiografie, waarbij gedurende 24 uur continu een ECG wordt gemaakt terwijl de patiënt zijn normale dagelijkse activiteiten uitvoert. Bij dit onderzoek draagt de patiënt een klein apparaat op batterijen (een Holter-monitor) aan een schouderband of broeksriem. Tijdens het dragen noteert de patiënt op welke ogenblikken hij symptomen voelt. De gegevens van de Holter-monitor worden na afloop ingevoerd in een computer die de hartfrequentie en het hartritme analyseert en nagaat of er afwijkingen optreden die zouden kunnen wijzen op onvoldoende zuurstoftoevoer naar het hart. Een elektrocardiogram vergt geen nazorg.