© Getty Images/iStockphoto

Heren, tijd om aan dat wasbord te werken!

Hebt u het moeilijk met uw ooit zo strakke wasbordje dat langzaam een bierbuikje wordt? Verstopt u alles onder een slobbertrui? Of onderneemt u een ernstige poging om dat buikje kwijt te raken?

Niet eens zo lang geleden maakten mannen er geen punt van dat ze op middelbare leeftijd een buikje kregen”, merkt psychoanalyticus Olivier Grignon op. “Het gaf aan dat ze gesetteld waren. Men sprak zelfs van een burgemeestersbuik, het symbool van een zekere macht... Vandaag geldt een compleet ander schoonheidsideaal: iedereen wil een strak lichaam met een platte buik. Vandaar dat veel mannen dat gezellige spekbuikje maar niet kunnen aanvaarden.
Ze hebben de indruk dat het een ramp is voor hun verleidingskracht.” Kunnen de heren echt depri worden van zo’n buikje? Blijkbaar wel... “Ik ben onlangs gescheiden en zou graag opnieuw iemand ontmoeten”, klinkt het bij de 47-jarige Roel. “Maar mijn buikje ontneemt me al mijn zelfvertrouwen. Ik heb de indruk dat ik omringd word door sportieve, fraai gebouwde mannen en dat ik als dikkerdje geen kans maak.”

Verleidelijk met lovehandles?

Of een buikje de doodsteek voor de liefde betekent? “Dat is absoluut niet bewezen!” protesteert gynaecoloog-androloog Sylvain Mimoun. “Ik ontmoet veel vrouwen die rondingen bij een man weten te appreciëren.
Een buikje stelt hen gerust. In de ogen van deze vrouwen is een mollige man iemand die houdt van het leven en van alles wat het te bieden heeft. Vrouwen denken dat ze aan de zijde van zo’n man zelf ook zullen mogen genieten, zonder voortdurend te moeten letten op wat ze eten.”
Dat een man zonder een grammetje vet die elke ochtend zijn reeks push-ups afwerkt, tijdens het weekend een marathon loopt en de calorieën van zijn geraspte worteltjes telt, de sfeer behoorlijk kan verknoeien, is correct. Wat vetrolletjes aanvaarden, hoeft niet negatief te zijn. Maar let wel: overdreven veel buikvet kan wijzen op een probleem... “Het is volkomen normaal in de loop der jaren een paar kilootjes aan te komen. Typisch voor mannen is dan dat ze een buikje krijgen. Dat komt omdat de receptoren die het vet opslaan zich op die plaats bevinden. Maar er is een verschil tussen lovehandles en een tonronde buik: zodra de tailleomtrek meer dan 94 centimeter bedraagt, neemt het risico op hart- en vaataandoeningen gevaarlijk toe.”
De angst voor ziektes – ook al wordt die zelden uitgesproken – is een factor die zeker meespeelt bij de afkeurende houding ten aanzien van buikvet. Vandaar dat de dames hun wederhelft liefdevol maar toch kordaat onder druk zetten. “Veel mannen die willen vermageren, worden gepusht door hun partner. Niet zozeer om esthetische redenen, wel omdat de dames bang zijn dat hun man gezondheidsproblemen zal krijgen”, stelt dr. Mimoun vast. De psychoanalyticus is het daarmee eens: “Een vrouw die haar man stimuleert om wat af te vallen, zegt eigenlijk: draag zorg voor jezelf, ik wil je niet kwijt. Als dat geen mooie liefdesverklaring is...”

Verstandig eten

Er doekjes om winden heeft weinig zin: wie te zwaar is, moet op dieet! Maar er is ook goed nieuws: mannen vermageren makkelijker dan vrouwen die meteen vet opslaan wanneer ze minder calorieën gebruiken.
Bovendien hebben mannen van nature meer spiermassa dan vrouwen. En het is inmiddels bekend dat die spiermassa veel calorieën verbruikt. Mannen zijn ook minder tuk op tussendoortjes, al hebben ze wél een zwak voor levensmiddelen die bulken van de calorieën (alcohol, charcuterie, kaas,...) en voor een copieuze maaltijd ’s avonds. Jammer. Wie op gewicht en in vorm wil blijven, zal toch inspanningen moeten doen.
1. Rustig met alcohol. Drinkt u gewoonlijk vier glazen wijn per dag? Beperk u dan tot drie. Drinkt u er twee? Zak dan naar één. En maximum één aperitiefje per week!
2. Snoei in vleeswaren en kaas. U bent er dol op? Om niet gefrustreerd te raken, gunt u uzelf één keer om de twee weken een raclette met fijne vleeswaren. Een ideale gelegenheid om vrienden uit te nodigen.
3. Knabbel iets voor u uit eten gaat. U bent ergens uitgenodigd? Neem vóór u vertrekt thuis alvast wat kwark met een sneetje ham. U zult zich dan niet op de borrelnootjes storten en minder eten aan tafel.
4. Eet uit een kleiner bord.
Dat is geen grap maar een geweldige truc. Wie uit een dessertbord eet, laadt sowieso minder op zijn bord! Als u dan ook nog leert, u slechts één keer te bedienen...
5. Kijk niet naar het journaal terwijl u eet, hoe graag u de actualiteit ook volgt! Wie live geconfronteerd wordt met alle ellende in de wereld, zal sowieso meer eten om zichzelf gerust te stellen. Een onbewust mechanisme, dat door research werd bewezen. Zet de televisie pas na het eten aan!

Opnieuw spiermassa kweken

Wie kilootjes kwijt wil, moet bewegen. Dat weten we intussen allemaal. Helaas zijn sommige misvattingen hardnekkig. Dat u buikvet zou kunnen wegwerken door enkel uw buikspieren te trainen, bijvoorbeeld. Dat klopt niet, al helpt het natuurlijk wel. Het is veel beter al uw spieren aan het werk te zetten. Daarom raden sportartsen hun patiënten niet alleen aan, van verschillende sporttakken tegelijk te proeven maar ook niet al te heftig van start te gaan. Volhouden is belangrijker dan enthousiast starten. Duursporten zijn prima om vetmassa te verliezen. En er is keuze zat: fietsen, hardlopen, zwemmen, roeien, cardiotraining in de fitnesszaal. In een ideaal scenario traint u driemaal 45 tot 60 minuten per week. Tegelijk doet u oefeningen voor meer spiermassa want hoe groter die is, hoe meer energie u verbruikt en hoe meer calorieën u verbrandt, zelfs in rust. Er zijn allerhande oefeningen die geschikt zijn om thuis een paar minuten per dag te trainen: push-ups, lunges, squats, sit-ups, uw benen spreiden met elastieken aan uw enkels, uw armspieren trainen met halters en ga zo maar door. Opgelet: het is niet de bedoeling uzelf te forceren, wel regelmatig te oefenen. En regelmaat vergt motivatie. Vandaar de volgende tips.
1. Stel realistische doelen. Uzelf onbereikbare doelstellingen opleggen is de kortste weg naar ontmoediging! Vraag advies aan uw dokter of aan een voedingsdeskundige. Naar de dokter gaan is hoe dan ook noodzakelijk, want u moet eerst laten controleren of vrij intensief sporten geen risico voor u betekent.
2. Reserveer bepaalde tijdvakken in uw agenda. Probeer op die manier twee tot drie keer per week gedurende 45 tot 60 minuten te trainen. Met minder zult u niet afslanken. Stel een lijst op met activiteiten die u graag zou beoefenen en neem contact op met vrienden die met u mee willen doen.
3. Variatie is belangrijk voor een rank, energiek en elegant figuur. Met duursporten als hardlopen, wandelen, fietsen en zwemmen werkt u aan uw uithoudingsvermogen.
Uw spieren versterkt u met fitnessoefeningen thuis en door vaak de trap te nemen! Van activiteiten zoals tai chi en ballroomdansen wordt uw lichaam mooier...
4. Laad uw bord niet vol met om het even wat. Wanneer u opnieuw begint te sporten, mag u in geen geval kleinere porties gaan eten! Ban wel de twee dikmakers bij uitstek: gebakken vet en suiker. Vermijd bereidingen met saus, gefrituurde gerechten, taart en bladerdeegbereidingen die allemaal bulken van het gebakken vet: omdat uw lichaam niet weet wat het ermee aan moet, zal het dit vet opslaan. Suiker verschuilt zich dan weer in vruchtenyoghurt en ontbijtgranen. Moet u zich dan alle lekkernijen ontzeggen? Uiteraard niet, maar eet ze alleen op dagen waarop er sport op het programma staat.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content