Help, ik verlies alles!

Bent u iemand die geregeld spullen of documenten verliest? Altijd moet zoeken naar zijn sleutels, gsm of bril? Hoe is die ‘verliesachtigheid’ te verklaren? En vooral: wat kunt u doen om dat te vermijden en om de gevolgen te beperken?

Verdorie, weer eens ergens mijn adressenboekje verloren! Vorige week hebben ze pas mijn portefeuille gestolen met alle rompslomp van dien. En waar heb ik nu weer mijn leesbril gelegd?

Herkent u zich hierin? Laat het een troost zijn: u bent niet de enige. Vorig jaar alleen al vond de NMBS op haar treinen bijna 40.000 vergeten voorwerpen. Maar wat verklaart deze ‘verliesmanie’? Is het slordigheid, gebrek aan organisatie of onverschilligheid? Allicht speelt dat mee, maar er is meer aan de hand, zeggen de psychoanalisten.

Iedereen van ons heeft in min of meerdere mate last van verlies- en vergeetachtigheid. Op elk moment worden onze hersenen gebombardeerd met massa’s indrukken en informatie. Om niet helemaal te blokkeren gaan diezelfde hersencellen automatisch indrukken en gegevens verwijderen. Voor ons geestelijk evenwicht hebben we het dus nodig zaken uit ons geheugen te bannen!

Onbewust willen verliezen...

Die massa aan indrukken en gegevens leidt volgens de Franse psychoanalist Gérard Pommier tot het feit dat we 90 procent van onze tijd handelen in een soort van psychische mist waarin we eigenlijk niet bewust zijn van wat we doen of denken. Als we ‘zo maar ergens’ onze sleutels, onze gsm en onze bril leggen, doen we dat vrijwel altijd op automatische piloot...

En is het u al opgevallen dat u vaker dingen verliest of niet meer terugvindt in periodes van stress, problemen of ingrijpende gebeurtenissen? Ook dat is niet zo vreemd, menen de psychoanalisten. Wanneer we op probleemmomenten dingen vergeten of verliezen, verliezen we niet om het even wat. Niet zelden gaat het om symboolobjecten: vliegtuigtickets, autosleutels, een bankkaart, een trouwring... Het gaat dan misschien om een onbewust gewild verlies, waarmee we een signaal geven: eigenlijk wil ik niet op reis, ik rijd niet graag met die auto, ik hecht geen belang aan geld, ik voel me niet goed in mijn huwelijk...

Stap voor stap meer structuur

Conclusie: geregeld spullen of documenten verliezen is best vervelend, maar niet abnormaal. “Het betekent zeker niet dat we Alzheimer gaan krijgen of lijden aan ADHD”, zegt Katrien Boone, klinisch psychologe en gedragstherapeute, werkzaam bij het centrum ZitStil (vaak dingen verliezen kan wel eventueel een symptoom van ADHD zijn. Ook volwassenen kunnen terecht in het centrum, www.zitstil.be).

Het wordt wel moeilijker wanneer onze verlieswoede hinderlijk wordt voor onszelf. Of voor onze omgeving, want die ondervindt er vaak meer hinder van dan wijzelf. Het is niet leuk wanneer u op Zaventem niet op vakantie kunt vertrekken omdat uw partner zijn/haar reispas of identiteitskaart is vergeten. Of wanneer een collega broodnodige documenten thuis heeft laten liggen.

Katrien Boone: “Wie vaak dingen verliest of niet meer weet waar hij ze gelegd heeft, zal zich het leven gemakkelijker maken door meer structuur en vaste gewoonten te brengen in zijn dagelijkse doen of laten. Begin ermee om zaken thuis en op kantoor een vaste plaats te geven. Een sleutelbakje in de gang of in de keuken. Een agenda die altijd bij de vaste telefoon of de pc blijft liggen (liefst een grote agenda, die verlies je minder gemakkelijk). Probeer ook nieuwe met oude gewoonten te combineren. Moet je bijvoorbeeld voortaan elke dag een medicijn innemen, leg het pillendoosje dan bij je tandenborstel. Breng verder meer structuur aan in je tijdgebruik. Elke ochtend je agenda bekijken net vóór het ontbijt. Een half uur voor de afgesproken tijd stoppen met klussen zodat je nog alles kunt opruimen.

Let wel: de nieuwe vaste gewoonten in je dagelijks leven voer je best stapsgewijs in. Begin bijvoorbeeld met het sleutelkastje. Eens dat een gewoonte is geworden en je daarvan de voordelen merkt, ben je gemotiveerd voor een volgende stap (zoals een agenda op de vaste plaats). En na elke geslaagde stap mag je jezelf gerust belonen, want je hebt er best wel een inspanning moeten voor doen!”

Simpele trucs met groot voordeel

Om onszelf te wapenen tegen de vervelende gevolgen van verlies, diefstal of niet-meer-weten-liggen bestaan er een aantal simpele oplossingen.

Bewaar een fotokopie van alle documenten die u normaal in uw portefeuille, uw handtas of uw auto stopt: identiteitskaart, reispas, SIS-kaart, rijbewijs, bank-, krediet- en tankkaarten, bloedgroepkaart, treinkaart, openbaar vervoerabonnement, autodocumenten, autoverzekeringspolis...

Breng op belangrijke of waardevolle voorwerpen een etiket of een label aan met uw naam, telefoonnummer en e-mailadres. Niet uw huisadres want we moeten de dieven niet op gedachten brengen. Denk vooral aan uw adressenboekje en agenda, aan sleutels (gebruik een sleutelhanger met label), aan gsm, laptop, camera en andere elektronische apparatuur. Ook aan reis- en sporttassen, paraplu’s, jassen, handschoenen, hoofddeksels en andere (dure) kledingstukken. Kledinglabels die u in de kleding kunt strijken, zijn handig en snel aan te brengen en kunnen ook dienen voor tassen en paraplu’s.

Bent u vaak in het buitenland, vermeld dan de internationale versie van uw telefoonnummer: plaats +32 vóór het nummer en laat de 0 weg (dus tel. +32 2 123 45 67 in plaats van tel. 02 123 45 67).

Een simpel etui dat u aan een riem draagt, is ideaal om een leesbril, een gsm, een kleine camera of een sleutelbos altijd bij de hand te houden.

En wedden dat u uw gsm, portefeuille of adressenboekje sneller zult terugvinden als u het kiest in een opvallende kleur? Een oranje portefeuille of een fluorescerende smartphone... het is misschien geen gezicht, maar het helpt!

Wees niet te trots om uw collega’s te vertellen dat u slordig of verliesachtig bent. Vinden ze een bril bij een computer, dan weten ze dat het de uwe is.

Wat doen bij verlies van...

Bank- en kredietkaarten

Bel zo snel mogelijk, tel. 070 344344 (vanuit het buitenland vormt u het nummer tel. +32 70344344). Bewaar dit nummer in uw gsm en steek het ook in uw portefeuille. Uw kaart wordt dan onmiddellijk geblokkeerd. Contacteer uw eigen bank voor de aanvraag van een nieuwe kaart, maar wacht hiermee wel liefst 24 uur. Misschien is uw verloren of gestolen portefeuille of handtas dan teruggevonden (vaak zonder het geld, maar met de kaarten er nog in!).

Portefeuille/handtas met identiteitskaart, reispas en/of rijbewijs

Bel zo snel mogelijk Docstop: tel. 00800 2123 2123 (vanuit het buitenland: tel. +32 25182123). Dit is een dienst van Binnenlandse Zaken die de documenten zal blokkeren om identiteitsfraude te voorkomen. Ga naar het dichtstbijzijnde politiekantoor om het verlies of de diefstal aan te geven en neem een pasfoto mee. U ontvangt een tijdelijk identiteitsbewijs en/of een tijdelijk rijbewijs. Dit is echter slechts 7 dagen geldig. Is het document binnen deze 7 dagen niet teruggevonden, dan moet u een aanvraag voor nieuwe documenten doen op het gemeentehuis. Breng een pasfoto en zo mogelijk fotokopieën van de verloren of gestolen documenten mee. Reken ongeveer euro 13 voor een nieuwe identiteitskaart.

SIS-kaart

Verwittig zo snel mogelijk uw ziekenfonds, waar uw kaart geblokkeerd kan worden. Een nieuwe kaart kost meestal euro 2,50. Om sociale fraude tegen te gaan is het goed dat u ook nu het verlies aangeeft bij de politie.

Bloedgroepkaart

Vraag een nieuwe kaart aan uw huisarts. Voor andere medische documenten moet u een duplicaat vragen aan de dienst die het document afleverde.

Verlies op de bus of de tram

Voor De Lijn: bel De Lijn Info, tel. 070 220200 (7-19 uur, weekend 10-18 uur).

Voor de MIVB: u kunt aangifte doen in het kantoor verloren voorwerpen (metrostation Naamsepoort) of bellen naar tel. 02 5152394 (maandag-woensdag 12-18 uur). U kunt ook on line aangifte doen (www.mivb.be, klik op ‘Hulp & Contact’, ‘Verloren voorwerpen’).

Voor de TEC: bel naar het infonummer van uw regio.

Henegouwen: tel. 065 388815, Waals Brabant: tel. 010 235353, Luik-Verviers: tel. 04 3619444, Charleroi: tel. 071 234115, Namen-Luxemburg: tel. 081 253555.

Bibliotheekkaart en getrouwheidskaarten

Verlies van een bibliotheekkaart of videotheekkaart kunt u toch maar beter melden aan de bibliotheek of videotheek in kwestie. Het is mogelijk dat iemand met uw kaart boeken of films ontleent en ze niet terugbrengt en dan moet u voor de kosten opdraaien. Ook de gespaarde bedragen op getrouwheidskaarten hoeft u niet te verliezen. In de meeste gevallen staan die ook in de databank van de winkel. Langsgaan, het verlies van de kaart melden en een nieuwe kaart aanvragen lonen dus de moeite.

Sleutels

Vindt u uw sleutels echt nergens terug en wilt u absoluut op veilig spelen, dan moet u het slot van de buitendeuren laten veranderen. Bent u vrijwel zeker dat het om een diefstal gaat, dan moet u aangifte doen bij de politie. Verder bestaan er sleutelhangers die reageren op uw fluittoon door te piepen en een lichtsignaal te geven (te koop in winkels van gadgets). In de praktijk blijkt zulk een ‘keyfinder’ echter niet altijd betrouwbaar, een vast sleutelkastje zal altijd veel nuttiger zijn.

With a little help from my friends

En natuurlijk kunnen onze elektronische vrienden ons helpen. Plaats een bericht (als het kan met een afbeelding erbij) van wat u kwijt bent op uw Facebookpagina. Baat het niet, het schaadt zeker niet. U kunt ook een oproep rondmailen of een opsporingsbericht plaatsen op de zoeksite www.verlorenvoorwerpen.be. Een post-itje op het prikbord van de supermarkt kan eveneens nuttig zijn.

En stel dat we het verloren voorwerp terugvinden, dan moeten we niet alleen de moeite doen om de vinder vriendelijk te bedanken, maar ook om de instanties te verwittigen bij wie we aangifte hebben gedaan (politie, bank, gemeentehuis, bibliotheek, enz.).

Om dan toch eindelijk die stap naar meer vastigheid in ons leven te zetten. Succes!

Partner Content