Slechts een derde van de vrouwen is zich bewust van het feit dat vrouwen in de overgang hetzelfde of zelfs méér risico hebben op hart- en vaatziekten dan mannen. En maar liefst tweederde van de artsen weten dit niet, waardoor diagnose en behandeling regelmatig te wensen overlaten.

Bewustzijn van het risico

Vrouwen maken zich tijdens de overgang meer zorgen over andere aandoeningen, zoals osteoporose en borstkanker. Toch is het ook belangrijk om rekening te houden met hart- en vaatziekten. Er sterven namelijk meer vrouwen aan hart- en vaatziekten, dan alle andere doodsoorzaken bij elkaar opgeteld.

Tijdens de overgang verschuift het vet door hormonale veranderingen van het onderlichaam naar de buik. Hierdoor stijgt ook het cholesterolgehalte. De LDL-cholesterol, die als slechte cholesterol wordt gezien, stijgt het hardst. Bovendien neemt de bloeddruk vaak toe.

Dit alles leidt tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Je kunt het risico zo klein mogelijk maken door je cholesterol en bloeddruk zelf goed in de gaten te houden. Als die dan blijken te stijgen, kun je snel ingrijpen.

Cholesterol checken

Het kan dus raadzaam zijn om zelf naar je huisarts te gaan en te vragen of je een cholesterolmeting kan krijgen. Het is ook verstandig om zo'n meting regelmatig te herhalen, bijvoorbeeld eens in de twee jaar.

Als je cholesterolgehalte stijgt, zijn er verschillende manieren om die in bedwang te houden. Je kunt voor medicijnen kiezen, maar je kunt ook je levensstijl aanpassen. Overleg dit dan wel eerst met je huisarts.

Vaak is bewust gezonder eten al een heel goede methode. Vervang daarbij ongezonde vetten zoveel mogelijk door goede vetten. Neem eens een stukje zalm in plaats van een biefstuk.
Soja en vezels houden je cholesterol ook laag. Daarbij kun je bijvoorbeeld boter of yoghurt met plantensterolen, die je cholesterol verlagen, gebruiken.

Bloeddruk laag houden

Ook de bloeddruk is belangrijk om in de gaten te houden. Als deze stijgt, stijgt je risico op hart- en vaatziekten mee. Probeer je bloeddruk dus laag te houden. Dit kun je doen door meer te bewegen en minder zout te eten. Maar ook hiervoor zijn hele goede medicijnen beschikbaar, overleg daarom eerst met je arts.

Hier nog een aantal tips om de kans op hart- en vaatziekten te verminderen:

  • Als je rookt, stop dan onmiddellijk.
  • Eet zo gezond mogelijk.
  • Drink niet te veel alcohol.
  • Zorg ervoor dat je genoeg beweging krijgt. Een half uurtje per dag wandelen, kan al wonderen doen.
Slechts een derde van de vrouwen is zich bewust van het feit dat vrouwen in de overgang hetzelfde of zelfs méér risico hebben op hart- en vaatziekten dan mannen. En maar liefst tweederde van de artsen weten dit niet, waardoor diagnose en behandeling regelmatig te wensen overlaten.Vrouwen maken zich tijdens de overgang meer zorgen over andere aandoeningen, zoals osteoporose en borstkanker. Toch is het ook belangrijk om rekening te houden met hart- en vaatziekten. Er sterven namelijk meer vrouwen aan hart- en vaatziekten, dan alle andere doodsoorzaken bij elkaar opgeteld.Tijdens de overgang verschuift het vet door hormonale veranderingen van het onderlichaam naar de buik. Hierdoor stijgt ook het cholesterolgehalte. De LDL-cholesterol, die als slechte cholesterol wordt gezien, stijgt het hardst. Bovendien neemt de bloeddruk vaak toe. Dit alles leidt tot een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Je kunt het risico zo klein mogelijk maken door je cholesterol en bloeddruk zelf goed in de gaten te houden. Als die dan blijken te stijgen, kun je snel ingrijpen.Het kan dus raadzaam zijn om zelf naar je huisarts te gaan en te vragen of je een cholesterolmeting kan krijgen. Het is ook verstandig om zo'n meting regelmatig te herhalen, bijvoorbeeld eens in de twee jaar.Als je cholesterolgehalte stijgt, zijn er verschillende manieren om die in bedwang te houden. Je kunt voor medicijnen kiezen, maar je kunt ook je levensstijl aanpassen. Overleg dit dan wel eerst met je huisarts.Vaak is bewust gezonder eten al een heel goede methode. Vervang daarbij ongezonde vetten zoveel mogelijk door goede vetten. Neem eens een stukje zalm in plaats van een biefstuk. Soja en vezels houden je cholesterol ook laag. Daarbij kun je bijvoorbeeld boter of yoghurt met plantensterolen, die je cholesterol verlagen, gebruiken.Ook de bloeddruk is belangrijk om in de gaten te houden. Als deze stijgt, stijgt je risico op hart- en vaatziekten mee. Probeer je bloeddruk dus laag te houden. Dit kun je doen door meer te bewegen en minder zout te eten. Maar ook hiervoor zijn hele goede medicijnen beschikbaar, overleg daarom eerst met je arts.Hier nog een aantal tips om de kans op hart- en vaatziekten te verminderen: