Oudere personen, die in aanmerking komen voor het Zostavax® vaccin, kunnen dit in Groot-Brittanië weldra toegediend krijgen tijdens hun routine consultaties of tegelijkertijd met hun seizoensgebonden griepvaccin. De beslissing van het Ministerie van Volksgezondheid van Groot-Brittannië volgt op een uitgebreide evaluatie van de economische en gezondheidsvoordelen van een vaccinatie tegen gordelroos.

Zostavax® is het eerste en enige beschikbare vaccin voor de preventie van gordelroos en de langdurige zenuwpijn die kan optreden na de ziekte, bekend als postherpetische neuralgie. Het vaccin is in de Europese Unie geregistreerd voor de vaccinatie van volwassenen ouder dan 50 jaar* en kan toegediend worden als een eenmalige injectie.

Gordelroos is een pijnlijke en potentieel invaliderende ziekte die ongeveer één op vier mensen treft in de loop van hun leven. Iemand die waterpokken heeft gehad (95% van de Europese bevolking), loopt potentieel een risico omdat gordelroos het gevolg is van de reactivering van het waterpokken (varicella-zoster) virus dat de meeste mensen in hun kinderjaren hebben gehad.

Gordelroos kan zich manifesteren door huiduitslag met uiterst pijnlijke blaasjes op de huid en kan leiden tot ernstige complicaties zoals postherpetische neuralgie, een pijnlijke en soms langdurige aandoening die het gevolg is van de zenuwschade die het virus veroorzaakt. Het risico en de ernst van gordelroos en postherpetische neuralgie nemen toe met de leeftijd en 2/3 van de gevallen van gordelroos treedt op bij mensen ouder dan 50 jaar.

Zostavax® wordt sinds 2006 gebruikt in de Verenigde Staten en sinds 2009 Canada en meer dan 11 miljoen doses werden verdeeld sinds zijn commercialisatie. "We moesten eerst zeker zijn dat we aan de vraag konden voldoen, vooraleer het vaccin in Europa te lanceren", zegt Dr. Patrick Dhont, Medical Affairs Manager van Sanofi Pasteur MSD, de maker van het vaccin. "Nu de productie op kruissnelheid draait, zal het vaccin geleidelijk aan in diverse Europese landen beschikbaar worden gesteld. Eerste zal Groot-Brittanië zijn, waar het vaccin werd opgenomen in een vaccinatieprogramma. Daarna volgend andere landen, zoals Zweden, waar de terugbetaling van het vaccin reeds werd goedgekeurd." Wanneer het vaccin in België beschikbaar zal zijn kon dr. Dhont voorlopig niet zeggen.

Oudere personen, die in aanmerking komen voor het Zostavax® vaccin, kunnen dit in Groot-Brittanië weldra toegediend krijgen tijdens hun routine consultaties of tegelijkertijd met hun seizoensgebonden griepvaccin. De beslissing van het Ministerie van Volksgezondheid van Groot-Brittannië volgt op een uitgebreide evaluatie van de economische en gezondheidsvoordelen van een vaccinatie tegen gordelroos. Zostavax® is het eerste en enige beschikbare vaccin voor de preventie van gordelroos en de langdurige zenuwpijn die kan optreden na de ziekte, bekend als postherpetische neuralgie. Het vaccin is in de Europese Unie geregistreerd voor de vaccinatie van volwassenen ouder dan 50 jaar* en kan toegediend worden als een eenmalige injectie.Gordelroos is een pijnlijke en potentieel invaliderende ziekte die ongeveer één op vier mensen treft in de loop van hun leven. Iemand die waterpokken heeft gehad (95% van de Europese bevolking), loopt potentieel een risico omdat gordelroos het gevolg is van de reactivering van het waterpokken (varicella-zoster) virus dat de meeste mensen in hun kinderjaren hebben gehad. Gordelroos kan zich manifesteren door huiduitslag met uiterst pijnlijke blaasjes op de huid en kan leiden tot ernstige complicaties zoals postherpetische neuralgie, een pijnlijke en soms langdurige aandoening die het gevolg is van de zenuwschade die het virus veroorzaakt. Het risico en de ernst van gordelroos en postherpetische neuralgie nemen toe met de leeftijd en 2/3 van de gevallen van gordelroos treedt op bij mensen ouder dan 50 jaar.Zostavax® wordt sinds 2006 gebruikt in de Verenigde Staten en sinds 2009 Canada en meer dan 11 miljoen doses werden verdeeld sinds zijn commercialisatie. "We moesten eerst zeker zijn dat we aan de vraag konden voldoen, vooraleer het vaccin in Europa te lanceren", zegt Dr. Patrick Dhont, Medical Affairs Manager van Sanofi Pasteur MSD, de maker van het vaccin. "Nu de productie op kruissnelheid draait, zal het vaccin geleidelijk aan in diverse Europese landen beschikbaar worden gesteld. Eerste zal Groot-Brittanië zijn, waar het vaccin werd opgenomen in een vaccinatieprogramma. Daarna volgend andere landen, zoals Zweden, waar de terugbetaling van het vaccin reeds werd goedgekeurd." Wanneer het vaccin in België beschikbaar zal zijn kon dr. Dhont voorlopig niet zeggen.