Nadat de Hoge Gezondheidsraad eerder deze week het licht op groen had gezet, hebben nu ook de ministers van Volksgezondheid in het IMC een akkoord bereikt. Na de volwassenen en 16-17-jarigen, krijgt ook de groep van 12-15-jarigen de kans zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Omdat er voorlopig enkel een Europese goedkeuring is voor het Pfizer-vaccin, kan voorlopig alleen dat vaccin gebruikt worden.

Volgens Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke zullen alle 299.000 12-15-jarigen in Vlaanderen de komende weken uitgenodigd worden. Dat gebeurt via een uitnodiging per post op hun thuisadres. "De eerste vaccinaties zullen wellicht al toegediend worden in de week van 19 juli", aldus Beke. De vaccinaties gebeuren in de vaccinatiecentra.

De tieners hebben wel de toestemming van hun ouders (of wettelijke voogd) nodig. Kinderen die niet kunnen ingaan op deze eerste uitnodiging, bijvoorbeeld door vakantieplannen, zullen eind augustus of in september een nieuwe kans krijgen.

"De risico's voor een 12- tot -15-jarige om zwaar ziek te worden van een covid-19-besmetting zijn heel klein. Toch is de vaccinatie van deze doelgroep heel belangrijk, aangezien het bijdraagt tot het verhogen van de algemene vaccinatiegraad en zo tot het bereiken van groepsimmuniteit", zegt minister Beke.

Hoe meer 12-15-jarigen zich laten vaccineren, hoe kleiner de mogelijke circulatie van het virus en van varianten, is de redenering. "Zo verkleint het risico dat kinderen andere personen zullen besmetten die meer kwetsbaar zijn voor covid-19. Zeker met de toename van het aantal besmettingen door de deltavariant, is het belangrijk om een zo hoog mogelijke algemene vaccinatiegraad te bekomen voor de groepsimmuniteit", besluit Beke.

Nadat de Hoge Gezondheidsraad eerder deze week het licht op groen had gezet, hebben nu ook de ministers van Volksgezondheid in het IMC een akkoord bereikt. Na de volwassenen en 16-17-jarigen, krijgt ook de groep van 12-15-jarigen de kans zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Omdat er voorlopig enkel een Europese goedkeuring is voor het Pfizer-vaccin, kan voorlopig alleen dat vaccin gebruikt worden. Volgens Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke zullen alle 299.000 12-15-jarigen in Vlaanderen de komende weken uitgenodigd worden. Dat gebeurt via een uitnodiging per post op hun thuisadres. "De eerste vaccinaties zullen wellicht al toegediend worden in de week van 19 juli", aldus Beke. De vaccinaties gebeuren in de vaccinatiecentra. De tieners hebben wel de toestemming van hun ouders (of wettelijke voogd) nodig. Kinderen die niet kunnen ingaan op deze eerste uitnodiging, bijvoorbeeld door vakantieplannen, zullen eind augustus of in september een nieuwe kans krijgen."De risico's voor een 12- tot -15-jarige om zwaar ziek te worden van een covid-19-besmetting zijn heel klein. Toch is de vaccinatie van deze doelgroep heel belangrijk, aangezien het bijdraagt tot het verhogen van de algemene vaccinatiegraad en zo tot het bereiken van groepsimmuniteit", zegt minister Beke. Hoe meer 12-15-jarigen zich laten vaccineren, hoe kleiner de mogelijke circulatie van het virus en van varianten, is de redenering. "Zo verkleint het risico dat kinderen andere personen zullen besmetten die meer kwetsbaar zijn voor covid-19. Zeker met de toename van het aantal besmettingen door de deltavariant, is het belangrijk om een zo hoog mogelijke algemene vaccinatiegraad te bekomen voor de groepsimmuniteit", besluit Beke.