GPS in schoenzool voor mensen met dementie

Mensen met dementie , mentale beperkingen of psychische problemen gaan soms dwalen. Voor heel wat mantelzorgers een grote bron van zorgen en stress. Er komen steeds meer technische snufjes op de markt die hierop inspelen. Laatste nieuwkomer is een Amerikaanse uitvinding waarbij de schoenen worden uitgerust met slimme GPS- zolen. Een handige oplossing maar goedkoop is het niet.

De nieuwe technologie die binnenkort ook op de Belgische en Nederlandse markt zijn intrede maakt, bestaat eigenlijk uit twee verschillende zaken: een GPS smartsole en een bluetooth inlegzool. De eerste is bedoeld voor gebruik buiten de deur. Deze slimme inlegzool, die je in alle schoenen kan aanbrengen, laat toe om mensen met dwaalgedrag te volgen. Zoiets bestaat al in andere vormen, om rond de hals te dragen bijvoorbeeld of in kleding. Maar dat werkt lang niet altijd feilloos omdat mensen met dementie de dingen die ze dragen wel eens onbewust uit doen of ergens vergeten. Dan werkt het track en trace systeem natuurlijk niet meer. Met een inlegzool is die kans bijzonder klein. De persoon, die het in zijn schoenen draagt, voelt er immers nauwelijks iets van.

De slimme inlegzool heeft een ingebouwde simkaart. Die zorgt ervoor dat de posities waarop de drager zich verbindt worden doorgestuurd naar een website. De verzorgers, familieleden of instellingen kunnen op de site inloggen en zo meteen traceren waar hun zorgbehoevende zich precies bevindt. Dat kan gebeuren via een smartphone, een tablet of computer. Het is ook mogelijk om een bepaald gebied af te bakenen. Wanneer iemand zich dan buiten die bepaalde zone begeeft, wordt er een automatisch een alarm sms verstuurd.

Na een dag gebruik moet de inlegzool wel telkens herladen worden. Dat neemt zo’n twee uur in beslag waarna hij de volgende dag opnieuw kan gebruikt worden.

De kosten voor dit technologische hoogstandje zijn wel niet gering. De aankoop ervan wordt gerekend op zo’n 299 euro, aangevuld met een maandelijks abonnement van 19,95 euro (om de simkaart toe te laten de posities door te sturen).

Indoor

De bluetooth inlegzool werkt ietwat anders. Deze is bedoeld om binnenshuis te gebruiken bijvoorbeeld voor mensen die in grote instellingen verblijven. Deze slimme inlegzool bevat een bluetooth chip, die via een bluetooth zender laat weten of iemand een bepaalde ruimte verlaat of binnenkomt. Dan wordt er een email of een sms verzonden. Opladen is hier niet nodig, want de batterij gaat ongeveer een jaar mee (Prijs: 99 euro aangevuld door maandelijks abonnement van zo’n 10 euro).

Partner Content