Pascale Naessens werkte voor Ambius,specialist op het gebied van stimulerende werkomgevingen en leverancier van fruit aan bedrijven, een aantal recepten uitom op een gezonde en energieke manier de werkdag door te komen.

Ontbijt: fruitsla met kokosmelk en zaden

(15-20 minuten werk)
? Gemengd seizoensfruit
? Gemengde zaden (bijvoorbeeld lijnzaad, pompoenzaad, zonnebloemzaad of chiazaad)
? Kokosmelk

Snijd het fruit in grote stukken en werk af met drie eetlepels kokosmelk en drie eetlepels gemengde zaden. Optioneel: mix kort vier eetlepels gemengd fruit per persoon om als coulis te gebruiken.

Pascale Naessens, coach eetcultuur: "Fruit bevat een uitzonderlijk hoog gehalte aan vitaminen en mineralen en is ideaal om de dag mee te beginnen. Een fruitontbijt geeft je geen opgeblazen, zwaar gevoel maar biedt je geleidelijk aan energie zodat je niet na een uur opnieuw honger hebt."

Tussendoortje 1: vers fruit met gember en kaneel

(5-10 minuten werk)
? Seizoensfruit
? Kaneelpoeder
? Gemberpoeder
? Yoghurt

Meng twee eetlepels yoghurt met een afgestreken theelepel gemberpoeder en een afgestreken theelepel kaneelpoeder. Snijd het fruit in stukken, meng de yoghurt eronder. Gebruik eventueel noten voor de stevige honger.

Lunch: quinoa met tomaatjes, verse kruiden en nootjes

(10-20 minuten werk)
Voor twee personen:
? Een kop droge quinoa
? Vijftien kerstomaatjes
? Vijftien zwarte ontpitte olijven
? Twee lente-uitjes
? Handvol verse kruiden (bladpeterselie, basilicum, bieslook...)
? Handvol pistachenoten (of gemengde)
? Twee teentjes knoflook
? Sojasaus
? Olijfolie (of walnotenolie)

Spoel de quinoa grondig onder de kraan en giet in een pan. Voeg twee koppen water toe, een scheut olijfolie en twee teentjes knoflook. Kook zachtjes gaar. Halveer intussen de tomaatjes, snijd de olijven en de lente-uitjes in ringetjes en hak de kruiden fijn. Meng alles in een kom en voeg de noten toe. Ook de knoflookteentjes mogen erbij. Giet er een goede scheut olijfolie bij en wat sojasaus. Kruid stevig met peper en een beetje fleur de sel. Dit gerecht kan je eenvoudig 's avonds maken en de volgende dag koud opeten.

"Quinoa wordt wel eens de moeder der granen genoemd omwille van haar uitzonderlijk hoge voedingswaarde, maar het is eigenlijk geen graan en het bevat geen gluten. Het is rijk aan eiwitten die alle essentiële aminozuren bevatten. In tomaten zit dan weer lycopeen, één van de sterkste antioxidanten. Door verse kruiden en look toe te voegen versterk je bovendien je immuunsysteem en ben je minder vatbaar voor allerlei ziektes. Een ideale lunch dus", zegt Pascale.

WEETJE Veel werknemers eten na hun lunch een stuk fruit, maar dit is niet het juiste moment. Het fruit komt in een warme omgeving, de maag, terecht en begint te gisten voor het verteerd kan worden. Dit leidt tot een opgezette maag, met alle gevolgen van dien, wat niet bevorderlijk is voor een goede spijsvertering. Fruit kan wel een half uurtje voor de maaltijd of twee uur na de maaltijd. Dit maakt het tot een ideaal tussendoortje.

Informatie: www.ambius.be

Pascale Naessens werkte voor Ambius,specialist op het gebied van stimulerende werkomgevingen en leverancier van fruit aan bedrijven, een aantal recepten uitom op een gezonde en energieke manier de werkdag door te komen.(15-20 minuten werk) ? Gemengd seizoensfruit ? Gemengde zaden (bijvoorbeeld lijnzaad, pompoenzaad, zonnebloemzaad of chiazaad)? Kokosmelk Snijd het fruit in grote stukken en werk af met drie eetlepels kokosmelk en drie eetlepels gemengde zaden. Optioneel: mix kort vier eetlepels gemengd fruit per persoon om als coulis te gebruiken. Pascale Naessens, coach eetcultuur: "Fruit bevat een uitzonderlijk hoog gehalte aan vitaminen en mineralen en is ideaal om de dag mee te beginnen. Een fruitontbijt geeft je geen opgeblazen, zwaar gevoel maar biedt je geleidelijk aan energie zodat je niet na een uur opnieuw honger hebt."(5-10 minuten werk) ? Seizoensfruit? Kaneelpoeder? Gemberpoeder ? YoghurtMeng twee eetlepels yoghurt met een afgestreken theelepel gemberpoeder en een afgestreken theelepel kaneelpoeder. Snijd het fruit in stukken, meng de yoghurt eronder. Gebruik eventueel noten voor de stevige honger. (10-20 minuten werk)Voor twee personen:? Een kop droge quinoa ? Vijftien kerstomaatjes? Vijftien zwarte ontpitte olijven? Twee lente-uitjes ? Handvol verse kruiden (bladpeterselie, basilicum, bieslook...)? Handvol pistachenoten (of gemengde) ? Twee teentjes knoflook? Sojasaus? Olijfolie (of walnotenolie)Spoel de quinoa grondig onder de kraan en giet in een pan. Voeg twee koppen water toe, een scheut olijfolie en twee teentjes knoflook. Kook zachtjes gaar. Halveer intussen de tomaatjes, snijd de olijven en de lente-uitjes in ringetjes en hak de kruiden fijn. Meng alles in een kom en voeg de noten toe. Ook de knoflookteentjes mogen erbij. Giet er een goede scheut olijfolie bij en wat sojasaus. Kruid stevig met peper en een beetje fleur de sel. Dit gerecht kan je eenvoudig 's avonds maken en de volgende dag koud opeten."Quinoa wordt wel eens de moeder der granen genoemd omwille van haar uitzonderlijk hoge voedingswaarde, maar het is eigenlijk geen graan en het bevat geen gluten. Het is rijk aan eiwitten die alle essentiële aminozuren bevatten. In tomaten zit dan weer lycopeen, één van de sterkste antioxidanten. Door verse kruiden en look toe te voegen versterk je bovendien je immuunsysteem en ben je minder vatbaar voor allerlei ziektes. Een ideale lunch dus", zegt Pascale.WEETJE Veel werknemers eten na hun lunch een stuk fruit, maar dit is niet het juiste moment. Het fruit komt in een warme omgeving, de maag, terecht en begint te gisten voor het verteerd kan worden. Dit leidt tot een opgezette maag, met alle gevolgen van dien, wat niet bevorderlijk is voor een goede spijsvertering. Fruit kan wel een half uurtje voor de maaltijd of twee uur na de maaltijd. Dit maakt het tot een ideaal tussendoortje.Informatie: www.ambius.be