De elektronische sigaret wordt voornamelijk verkocht via het internet, op markten en op muziekfestivals. Drie jaar geleden stuurde het geneesmiddelenagentschap al eens een waarschuwing uit, maar de problemen blijven. "We vonden er zelfs waarop vermeld stond dat ze nicotinevrij zijn, maar waar toch nicotine in werd aantroffen", zegt Ann Eeckhout van het fagg.

Er is bij de FOD Volksgezondheid één product aangemeld als tabaksproduct, maar het geneesmiddelenagentschap gaf op vandaag geen vergunning af voor een elektronische sigaret als geneesmiddel om te stoppen met roken. Het agentschap raadt het gebruik ervan dan ook sterk af.

Het grote probleem is de dosis die vrijkomt in het toestelletje. Dat gebeurt met een verdamper die wordt aangestuurd door een elektronisch circuit, dat zo is ontworpen dat het aantal inhalaties wordt beperkt. "Als het systeempje niet goed functioneert, kan een foute dosis vrijkomen", waarschuwt Eeckhout.

En dat laatste is niet zonder gevaar. "Bij inname via de mond kan een dosis van 10 mg bij een kind of 30 tot 50 mg bij een volwassene een dodelijke afloop hebben", klinkt het. De (na)vullingen van de apparaatjes bevatten soms meer dan 20 mg nicotine.

Overigens wijzen het fagg en Volksgezondheid erop dat de elektronische sigaret niet mag gebruikt worden op plaatsen waar ook geen gewone sigaretten gerookt mogen worden.

De elektronische sigaret wordt voornamelijk verkocht via het internet, op markten en op muziekfestivals. Drie jaar geleden stuurde het geneesmiddelenagentschap al eens een waarschuwing uit, maar de problemen blijven. "We vonden er zelfs waarop vermeld stond dat ze nicotinevrij zijn, maar waar toch nicotine in werd aantroffen", zegt Ann Eeckhout van het fagg. Er is bij de FOD Volksgezondheid één product aangemeld als tabaksproduct, maar het geneesmiddelenagentschap gaf op vandaag geen vergunning af voor een elektronische sigaret als geneesmiddel om te stoppen met roken. Het agentschap raadt het gebruik ervan dan ook sterk af.Het grote probleem is de dosis die vrijkomt in het toestelletje. Dat gebeurt met een verdamper die wordt aangestuurd door een elektronisch circuit, dat zo is ontworpen dat het aantal inhalaties wordt beperkt. "Als het systeempje niet goed functioneert, kan een foute dosis vrijkomen", waarschuwt Eeckhout. En dat laatste is niet zonder gevaar. "Bij inname via de mond kan een dosis van 10 mg bij een kind of 30 tot 50 mg bij een volwassene een dodelijke afloop hebben", klinkt het. De (na)vullingen van de apparaatjes bevatten soms meer dan 20 mg nicotine.Overigens wijzen het fagg en Volksgezondheid erop dat de elektronische sigaret niet mag gebruikt worden op plaatsen waar ook geen gewone sigaretten gerookt mogen worden.