© Getty Images/Ingram Publishing

Gaan werken na kanker vaak één grote frustratie

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Na een geslaagde kankerbehandeling begint vaak een nieuw gevecht: dat om werk! Daarom lanceert de Vlaamse Liga tegen Kanker een campagne om de problemen rond werkhervatting na kanker in kaart te brengen.

Stel je voor: je krijgt kanker. Negen maanden ben je out, maar dan mag je weer aan het werk. Eindelijk een kans om de ziekte uit je hoofd te zetten, om weer onder de mensen te komen, je nuttig te voelen. Je herademt. Tot blijkt dat je ontslagbrief klaar ligt. Dat je je zaak moet sluiten omdat je het fysiek niet meer aankunt. Dat je werkgever je niet vanuit de stoffige fabriekshal (door je arts verboden terrein) naar een andere werkplek wil verplaatsen. Dat hij je niet deeltijds kan laten beginnen voor een tijdje. Na je kanker begint helaas een nieuw gevecht, om werk dit keer.
Voor de Vlaamse Liga tegen Kanker kan dit niet. Ze riep (ex-)patiënten op hun verhaal te vertellen op www.werkennakanker.be.

Een muur van onbegrip

Chris (57) kreeg eind 2009 kanker aan het strottenhoofd. ‘Ik werkte toen al zeventien jaar als kwaliteitscontroleur in een metaalbedrijf. Na mijn behandeling mocht ik niet meer in een stoffige omgeving werken. Maar mijn werkgever weigerde om me op een andere plek in het bedrijf in te zetten of me een andere functie te geven. Ik zit nu al twee jaar thuis op invaliditeit. Ik betwijfel of ik ooit nog aangepast werk zal vinden.’

Na haar operatie en behandeling voor een hersentumor ging Amélie (38) in februari 2009 weer halftijds aan het werk als klantenbeheerder bij een sociaal secretariaat. ‘Twee jaar later nam ik mijn werk voltijds op. Niet voor lang, want een maand later werd ik ontslagen. Een beslissing die blijkbaar al genomen was op het moment dat ik ziek werd. Een hersentumor stond voor dat bedrijf gelijk aan afgeschreven zijn.’

Siska (54) geeft voltijds les in een middelbare school. Haar werk is haar hobby, ze is vast van plan tot haar 65ste voor de klas te staan. Vorig schooljaar had ze het erg zwaar. ‘In het eerste trimester was ik met ziekteverlof omdat ik behandeld werd voor borstkanker. Bij mijn terugkeer na de kerstvakantie maakte de schooldirectie het me op alle vlakken moeilijk. Mijn werksituatie was slechter dan voor mijn ziekte. Ik verloor mijn vast leslokaal en een aanpassing van het lesrooster was onbespreekbaar.’

De draad weer opnemen

Kunnen werken is voor iedereen belangrijk, zeker voor mensen die door kanker een lange periode out geweest zijn en de draad van hun leven weer willen oppakken. Werken is voor veel ex-patiënten het bewijs dat ze hun ziekte achter zich hebben gelaten. Ze voelen zich weer nuttig, ze kunnen weer verantwoordelijkheid nemen. Na een lange periode in het ziekenhuis en thuis, hernieuwen ze het contact met hun collega’s of klanten. En uiteraard is ook het financiële aspect belangrijk. Werken brengt geld in het laatje, en dat is meestal broodnodig na een lange tijd met veel kosten en een lager inkomen.

Maar weer gaan werken na kanker is vaak één grote frustratie. Veel mensen botsen op een muur van onbegrip als ze na hun zware kankerbehandeling een tijd lang deeltijds willen werken. Of als ze werk vragen dat aangepast is aan de beperkingen (zoals vermoeidheid, een stoma, een dikke arm...) die het gevolg zijn van hun behandeling. Sommigen worden zelfs ontslagen. Nog anderen krijgen nul op het rekwest bij sollicitaties. Niemand verdient dit soort problemen op de arbeidsmarkt.

De klachten van patiënten over weer gaan werken na kanker zijn gebaseerd op de getuigenissen van een beperkt aantal mensen die binnenkwamen bij de Vlaamse Kankertelefoon. Maar ze zijn waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg. De VLK vermoedt dat het om een verdoken probleem gaat, omdat maar weinig patiënten met hun ervaringen naar buiten durven te komen.

Doe uw verhaal

Om een beter zicht te krijgen op de problemen, zet de VLK de campagne ‘Werken na kanker’ op. Ze roept (ex-)patiënten op om hun ervaringen anoniem te vertellen op www.werkennakanker.be of aan de Vlaamse Kankertelefoon op 078/150.151 (elke werkdag van 9 tot 17u). Op die manier hoopt de VLK de belangrijkste knelpunten rond werken na kanker in kaart te brengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content