Waarom gaan we zo weinig naar de tandarts?

Het Socialistisch Ziekenfonds bevroeg personen die de afgelopen 2 of 3 jaar niet bij de tandarts langsgingen. De opvallendste resultaten:
? De meeste respondenten weten dat je het best jaarlijks naar de tandarts gaat. Waarom gaan zij dan niet vaker naar de tandarts? Dit zijn de vaakst genoemde redenen: 'ik ga enkel als ik pijn heb', 'de tandarts is te duur', 'mijn tanden zijn gewoon gezond', 'ik heb geen of weinig echte tanden'. Praktische beslommeringen (geen tijd, vergeten, te lang op voorhand een afspraak moeten maken) vervolledigen de top 5.
? Waarom hebben mensen die al minstens 2 jaar niet meer naar de tandarts gingen nog steeds niet de intentie om het komende jaar te gaan? Op die vraag herhaalt de meerderheid van de respondenten dat zij enkel gaan wanneer ze pijn hebben. Dit is een groep mensen die de tandarts dus letterlijk als 'genees'-heer beschouwt en die geen oog heeft voor de rol die hij kan spelen in de preventie van tandproblemen.
? 14 % geeft aan dat ze de tandarts te duur vinden. Voor die groep blijkt vooral het gegeven dat ze de kostprijs vooraf niet kennen een drempel. Een te hoog bedrag uit eigen zak moeten betalen en onmiddellijk moeten betalen zijn eveneens belemmeringen. Betere informatie over de tarieven zou deze groep misschien makkelijker naar de tandarts laten gaan. 26 % zegt ook vaker te zullen gaan, mocht de tandarts goedkoper zijn.

Waarom is het zo belangrijk naar de tandarts te gaan?

? Een jaarlijks tandartsbezoek is goed voor jou
Gaatjes en tandvleesontstekingen op tijd behandelen vermijdt later zwaardere ingrepen zoals een tand trekken, implantaten of een vals gebit. Op termijn komt een preventief tandartsbezoek dus goedkoper uit.
? Een tandartsbezoek wordt duurder als je niet preventief op controle gaat
Vanaf 1 januari 2016 wordt het mondzorgtraject ingevoerd. Dat betekent dat wie in het vorige kalenderjaar niet bij de tandarts is geweest, meer uit eigen zak zal moeten betalen dan iemand die wel op controle is geweest. Iedereen heeft er dus alle belang bij om in 2015 nog een afspraak te maken bij zijn of haar tandarts.

Het Socialistisch Ziekenfonds bevroeg personen die de afgelopen 2 of 3 jaar niet bij de tandarts langsgingen. De opvallendste resultaten: ? De meeste respondenten weten dat je het best jaarlijks naar de tandarts gaat. Waarom gaan zij dan niet vaker naar de tandarts? Dit zijn de vaakst genoemde redenen: 'ik ga enkel als ik pijn heb', 'de tandarts is te duur', 'mijn tanden zijn gewoon gezond', 'ik heb geen of weinig echte tanden'. Praktische beslommeringen (geen tijd, vergeten, te lang op voorhand een afspraak moeten maken) vervolledigen de top 5. ? Waarom hebben mensen die al minstens 2 jaar niet meer naar de tandarts gingen nog steeds niet de intentie om het komende jaar te gaan? Op die vraag herhaalt de meerderheid van de respondenten dat zij enkel gaan wanneer ze pijn hebben. Dit is een groep mensen die de tandarts dus letterlijk als 'genees'-heer beschouwt en die geen oog heeft voor de rol die hij kan spelen in de preventie van tandproblemen. ? 14 % geeft aan dat ze de tandarts te duur vinden. Voor die groep blijkt vooral het gegeven dat ze de kostprijs vooraf niet kennen een drempel. Een te hoog bedrag uit eigen zak moeten betalen en onmiddellijk moeten betalen zijn eveneens belemmeringen. Betere informatie over de tarieven zou deze groep misschien makkelijker naar de tandarts laten gaan. 26 % zegt ook vaker te zullen gaan, mocht de tandarts goedkoper zijn.? Een jaarlijks tandartsbezoek is goed voor jouGaatjes en tandvleesontstekingen op tijd behandelen vermijdt later zwaardere ingrepen zoals een tand trekken, implantaten of een vals gebit. Op termijn komt een preventief tandartsbezoek dus goedkoper uit. ? Een tandartsbezoek wordt duurder als je niet preventief op controle gaatVanaf 1 januari 2016 wordt het mondzorgtraject ingevoerd. Dat betekent dat wie in het vorige kalenderjaar niet bij de tandarts is geweest, meer uit eigen zak zal moeten betalen dan iemand die wel op controle is geweest. Iedereen heeft er dus alle belang bij om in 2015 nog een afspraak te maken bij zijn of haar tandarts.