Donderdagmorgen raakte bekend dat een VUB-wetenschapper, die eveneens verbonden was aan het FWO, op staande voet werd ontslagen omdat hij geknoeid zou hebben met onderzoeksresultaten.

"Fraude met wetenschappelijke data, of het nu gaat om medisch of elk ander onderzoek, is totaal ontoelaatbaar en onaanvaardbaar en ondermijnt de geloofwaardigheid van alle wetenschappelijk onderzoek. Daarom heeft het FWO toen we kennis kregen van fraude (...) onmiddellijk de beslissing genomen om een einde te stellen aan de samenwerkingsovereenkomst met deze vorser en over te gaan tot dringend ontslag omwille van een zware fout", zegt het FWO daarover in zijn nieuwsbrief.

Ook wordt de oprichting van een taskforce aangekondigd "die zich specifiek zal toeleggen op de wetenschappelijke integriteit van haar vorsers in Vlaanderen en die verbeteringsvoorstellen moet formuleren". Daarnaast zal het onderwerp wetenschappelijke integriteit in april besproken worden op het jaarlijks conclaaf van de FWO.

"Het FWO betreurt de fraude die een van haar vorsers heeft gepleegd en zal alles in het werk stellen om via aangepaste maatregelen dit in de toekomst te vermijden", luidt het voorts.

Donderdagmorgen raakte bekend dat een VUB-wetenschapper, die eveneens verbonden was aan het FWO, op staande voet werd ontslagen omdat hij geknoeid zou hebben met onderzoeksresultaten. "Fraude met wetenschappelijke data, of het nu gaat om medisch of elk ander onderzoek, is totaal ontoelaatbaar en onaanvaardbaar en ondermijnt de geloofwaardigheid van alle wetenschappelijk onderzoek. Daarom heeft het FWO toen we kennis kregen van fraude (...) onmiddellijk de beslissing genomen om een einde te stellen aan de samenwerkingsovereenkomst met deze vorser en over te gaan tot dringend ontslag omwille van een zware fout", zegt het FWO daarover in zijn nieuwsbrief. Ook wordt de oprichting van een taskforce aangekondigd "die zich specifiek zal toeleggen op de wetenschappelijke integriteit van haar vorsers in Vlaanderen en die verbeteringsvoorstellen moet formuleren". Daarnaast zal het onderwerp wetenschappelijke integriteit in april besproken worden op het jaarlijks conclaaf van de FWO. "Het FWO betreurt de fraude die een van haar vorsers heeft gepleegd en zal alles in het werk stellen om via aangepaste maatregelen dit in de toekomst te vermijden", luidt het voorts.