Uit de laatste Gezondheidsenquête blijkt dat 1 Belg op de 12 ouder dan 15 jaar twee weken voor de enquête een kalmeringsmiddel gebruikte. Ongeveer 1 op de 10 Belgen gebruikte toen een slaapmiddel.

Tussen 2000 en 2008 steeg de verkoop van slaap- en kalmeringsmiddelen via de apotheek met gemiddeld 6,91 procent. Sinds het begin van de campagne in 2008 is er echter een voorzichtige daling op te merken van 2,15 procent. In 2010 gingen in België ongeveer 13,5 miljoen doosjes slaap- en kalmeringsmiddelen over de toonbank.

"Het risico op gewenning of verslaving is groot. Daarom is het dikwijls beter om medicatie te vermijden", klinkt het bij de FOD. "Alleen bij ernstige problemen of wanneer gewone behandelingen niet helpen, kunnen deze medicijnen in samenspraak met een arts of apotheker helpen. Hoewel slaap- en kalmeringsmiddelen bepaalde symptomen kunnen bestrijden, nemen ze de onderliggende oorzaak niet weg. Het is dan ook erg belangrijk om via sport, ontspanning, yoga en psychotherapie de oorzaken van de slaap-, stress- en angstproblemen aan te pakken".

De nieuwe campagne wordt ontwikkeld in de drie landstalen enomevat onder meer een tv-spot, een website www.slaapenkalmeringsmiddelen.be en affiches.

Uit de laatste Gezondheidsenquête blijkt dat 1 Belg op de 12 ouder dan 15 jaar twee weken voor de enquête een kalmeringsmiddel gebruikte. Ongeveer 1 op de 10 Belgen gebruikte toen een slaapmiddel. Tussen 2000 en 2008 steeg de verkoop van slaap- en kalmeringsmiddelen via de apotheek met gemiddeld 6,91 procent. Sinds het begin van de campagne in 2008 is er echter een voorzichtige daling op te merken van 2,15 procent. In 2010 gingen in België ongeveer 13,5 miljoen doosjes slaap- en kalmeringsmiddelen over de toonbank."Het risico op gewenning of verslaving is groot. Daarom is het dikwijls beter om medicatie te vermijden", klinkt het bij de FOD. "Alleen bij ernstige problemen of wanneer gewone behandelingen niet helpen, kunnen deze medicijnen in samenspraak met een arts of apotheker helpen. Hoewel slaap- en kalmeringsmiddelen bepaalde symptomen kunnen bestrijden, nemen ze de onderliggende oorzaak niet weg. Het is dan ook erg belangrijk om via sport, ontspanning, yoga en psychotherapie de oorzaken van de slaap-, stress- en angstproblemen aan te pakken". De nieuwe campagne wordt ontwikkeld in de drie landstalen enomevat onder meer een tv-spot, een website www.slaapenkalmeringsmiddelen.be en affiches.