Verwacht u niet aan een 'gewoon' borstkankerdagboek. De roman van Berdien Stenberg brengt wel haar eigen waar gebeurd verhaal maar gaat tegelijk ook breder en verder dan de medische strijd die ze achter de schermen leverde. Dat ze kanker had, heeft Stenberg al die tijd vakkundig uit de media weten te houden. Tussen de chemokuren en operatie door bleef ze gewoon op post als wethouder in haar gemeente Almere. Op enkele ingewijden na wist niemand wat er speelde. Dat had een belangrijke reden. Om haar jongste zoontje niet onnodig bang te maken, had ze beslist om de ziekte voor hem geheim te houden.

Wat het boek boeiend maakt is dat het tegelijk een tweede dimensie biedt, die zorgt voor een ander perspectief op wat kanker kan aanrichten. In een parallel verhaal beschrijft Berdien een tweede intense periode in haar leven, toen ze samen een groep vriendinnen de zorg opnam voor Elisa, een alleenstaande mama bij wie lymfeklierkanker was vastgesteld.

Alternatieve therapieën

Bij Elisa valt de diagnose te laat, waardoor haar kansen op genezing verschrompelen en al gauw blijkt dat ze is uitbehandeld. Elisa zoekt vervolgens haar toevlucht in allerlei alternatieve therapieën, wat regelmatig voor de nodige humoristische passages zorgt. Maar het plaatst Berdien Stenberg ook voor dilemma's. Als vriendin wil ze best wel meegaan en de laatste wensen vervullen van Elisa - zoals het bijwonen van een séance waar geesten worden opgeroepen of het zoeken van een Chinees kruidenreceptje - maar tegelijk stelt ze zich bij heel wat therapieën ook kritische vragen. Dat sommige zaken minder onschuldig zijn dan op het eerste zicht lijkt, daar komt Berdien pas jaren later achter. Uiteindelijk ontrafelt ze ook een aantal mysteries die een totaal ander licht werpen op de dood van haar vriendin.

Als bekende mannen of vrouwen in hun pen kruipen, levert dat niet automatisch snedig leesvoer op. Berdien Stenberg bewijst dat het ook anders kan. Dankzij een behoorlijke dosis zelfspot en relativeringsvermogen blijft dit verhaal over vriendschap erg vlot verteerbaar.

Hallo allemaal, m'n moeder die is kaal - Berdien Stenberg - uitg. The House of Books - isbn: 978 90 4434406 6

Verwacht u niet aan een 'gewoon' borstkankerdagboek. De roman van Berdien Stenberg brengt wel haar eigen waar gebeurd verhaal maar gaat tegelijk ook breder en verder dan de medische strijd die ze achter de schermen leverde. Dat ze kanker had, heeft Stenberg al die tijd vakkundig uit de media weten te houden. Tussen de chemokuren en operatie door bleef ze gewoon op post als wethouder in haar gemeente Almere. Op enkele ingewijden na wist niemand wat er speelde. Dat had een belangrijke reden. Om haar jongste zoontje niet onnodig bang te maken, had ze beslist om de ziekte voor hem geheim te houden.Wat het boek boeiend maakt is dat het tegelijk een tweede dimensie biedt, die zorgt voor een ander perspectief op wat kanker kan aanrichten. In een parallel verhaal beschrijft Berdien een tweede intense periode in haar leven, toen ze samen een groep vriendinnen de zorg opnam voor Elisa, een alleenstaande mama bij wie lymfeklierkanker was vastgesteld. Bij Elisa valt de diagnose te laat, waardoor haar kansen op genezing verschrompelen en al gauw blijkt dat ze is uitbehandeld. Elisa zoekt vervolgens haar toevlucht in allerlei alternatieve therapieën, wat regelmatig voor de nodige humoristische passages zorgt. Maar het plaatst Berdien Stenberg ook voor dilemma's. Als vriendin wil ze best wel meegaan en de laatste wensen vervullen van Elisa - zoals het bijwonen van een séance waar geesten worden opgeroepen of het zoeken van een Chinees kruidenreceptje - maar tegelijk stelt ze zich bij heel wat therapieën ook kritische vragen. Dat sommige zaken minder onschuldig zijn dan op het eerste zicht lijkt, daar komt Berdien pas jaren later achter. Uiteindelijk ontrafelt ze ook een aantal mysteries die een totaal ander licht werpen op de dood van haar vriendin.Als bekende mannen of vrouwen in hun pen kruipen, levert dat niet automatisch snedig leesvoer op. Berdien Stenberg bewijst dat het ook anders kan. Dankzij een behoorlijke dosis zelfspot en relativeringsvermogen blijft dit verhaal over vriendschap erg vlot verteerbaar.Hallo allemaal, m'n moeder die is kaal - Berdien Stenberg - uitg. The House of Books - isbn: 978 90 4434406 6