FAVV wijst op de gevaren van hondsdolheid

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Vorige maand werd in Frankrijk nog een geval van hondsdolheid vastgesteld. De hond had de dag ervoor zijn baasje gebeten. De hond had de ziekte opgelopen tijdens eenbezoek aan Algerije. Omwille van steeds terugkerende problemen met gezelschapsdieren die meereizen binnen en buiten Europa, wenst het FAVV iedereen nogmaals attent te maken op het gevaar dat hondsdolheid met zich meebrengt.

Hondsdolheid, of rabiës, is een zoönose (een besmettelijk ziekte die overgebracht kan worden van dieren naar mensen of omgekeerd) die in Oost-Europa, Turkije en Noord-Afrika nog steeds op grote schaal voorkomt. Volgens cijfers van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WGO) sterven er jaarlijks meer dan 55.000 mensen aan deze ziekte.

Een dodelijke ziekte

Hondsdolheid wordt veroorzaakt door een virus dat wordt uitgescheiden in het speeksel. Zodra er symptomen zijn is hondsdolheid bij mens en dier altijd dodelijk! Mensen kunnen besmet raken, niet enkel door een beet, maar ook door krabben, likken of contact met een wonde van een besmet dier. Een besmet dier vertoont niet altijd duidelijke symptomen en het kan tot zes maanden duren vooraleer de eerste symptomen zichtbaar zijn. Daarenboven zijn dieren reeds besmettelijk voordat ze zelf enige symptomen vertonen.
Breng hoe goedbedoeld ook, nooit dieren mee uit risicolanden !
Sedert 29 december 2014 is er een nieuwe Europese regelgeving van kracht, die moet worden toegepast door alle lidstaten ivm reizen met gezelschapsdieren (honden, katten en fretten). Deze harmonisatie streeft naar een gemeenschappelijke aanpak in de strijd tegen hondsdolheid in Europa.
Reist u met uw huisdier binnen Europa dan is vereist :
– een Europees paspoort,
– identificatie met een chip,
– een correcte vaccinatie tegen rabiës dwz geen vaccinatie voor de leeftijd van 12 weken; ten minste 21 dagen wachten na vaccinatie vooraleer met uw huisdier binnen Europa te reizen, dus niet voor de leeftijd van 16 weken.
Bij invoer van buiten de EU is vereist :
– identificatie met een chip,
– vaccinatie tegen rabiës,
– de nodige gezondheidsbewijzen (afhankelijk van het land van herkomst),,
– meestal ook een bloedtest en een wachttijd van 30 dagen doorlopen (afhankelijk van het land van herkomst).
Een zekere diagnose kan enkel verkregen worden na autopsie van het dier. Dit is de reden waarom er na een ernstige risicoanalyse en wanneer het echt nodig is wordt overgegaan tot euthanasie van een dier, zoals reeds meerdere malen het geval is geweest.

Goede raad

– Vermijd contact met huisdieren / wilde dieren in landen waar nog hondsdolheid heerst;
– Breng geen dieren mee van buiten de EU, tenzij voldaan werd aan alle voorwaarden voor invoer;
– Breng enkel dieren uit een ander Europees land mee die gevaccineerd en geïdentificeerd zijn en waarvan je de achtergrond kent.
– Hondsdolheid kan tot 6 maanden sluimeren in een besmet dier vooraleer het zichtbaar wordt. Al die tijd zal het dier gezond ogen, maar door zijn besmettelijkheid toch een tikkende tijdbom zijn!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content