© Getty Images/iStockphoto

Extra aandacht voor chronisch nierlijden

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

Maar liefst 17 procent van de 65-plussers heeft een chronische nierziekte. Vroegtijdige detectie is cruciaal om verdere achteruitgang van de nierwerking te voorkomen.

De nieren vervullen een belangrijke functie in ons lichaam. Ze zuiveren het bloed van afvalstoffen en houden de bloeddruk onder controle. Ze houden ook de hoeveelheid lichaamsvocht op peil door het teveel aan vocht uit te scheiden en het zoutgehalte te regelen.

“De nierfunctie kan plots achteruitgaan”, vertelt prof. dr. Kathleen Claes van de dienst nefrologie van het UZ Leuven. “Dit noemen we acuut nierlijden. Als er een permanente nierbeschadiging aanwezig is, spreken we van chronisch nierlijden. Zowel bij acuut als bij chronisch nierlijden is het belangrijk om de oorzaken op te sporen om zo mogelijk de onderliggende ziekte te behandelen en preventieve maatregelen te nemen om verdere achteruitgang van de nierfunctie af te remmen. Op dit moment zijn diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk en familiale aandoeningen de meest frequente oorzaken van nierlijden bij volwassenen. Roken, verhoogde cholesterol en overgewicht zijn risicofactoren, net zoals bij hart- en vaatziekten.”

Vroegtijdige detectie is cruciaal

Vroegtijdig opsporen van een probleem met de nieren is cruciaal, zeker bij personen met een verhoogd risico. Maar omdat patiënten in de beginfase meestal geen klachten hebben, worden problemen vaak pas in een vergevorderd stadium ontdekt. Naast detectie speelt preventie een belangrijke rol. Mensen kunnen zelf heel wat doen om hun nieren gezond te houden. Zo is lichaamsbeweging en een gezond gewicht belangrijk om je bloeddruk onder controle te houden. Ook stoppen met roken is een belangrijke preventieve maatregel.

8 gouden tips

Met deze tips kunt u het risico op nierlijden zo veel mogelijk beperken.

  1. Neem voldoende lichaamsbeweging. Lichaamsbeweging verlaagt de bloeddruk en op die manier ook het risico op nierlijden.
  2. Laat regelmatig uw bloedsuikerspiegel bepalen Ongeveer de helft van de mensen met diabetes ontwikkelt op termijn nierbeschadiging.Daarom is het belangrijk diabetes tijdig te ontdekken en, indien nodig, de bloedsuikerspiegel onder controle te houden door een aangepaste behandeling.
  3. Let op uw bloeddruk. De meeste mensen weten dat hoge bloeddruk kan leiden tot een hartaanvol of een beroerte, maar weinigen weten dat het ook een frequente oorzaak is van nierlijden. Dat is zeker het geval als die verhoogde bloeddruk ook nog eens samengaat met diabetes of een verhoogd cholesterolgehalte.
  4. Eet gezond en houd uw lichaamsgewicht op peil. Gezonde voeding en geen overgewicht beperkt het risico op diabetes, hartaandoeningen en andere ziektes die kunnen leiden tot nierbeschadiging. Beperk zeker de zoutinname. De aanbevolen zoutinname is 5-6 g per dag. Dat bereikt u echter al gauw door het verborgen zout dat in bereide gerechten verwerkt is. Indien u uw zoutinname echt wil of moet beperken, kookt u best zelf met verse ingrediënten.
  5. Drink voldoende, dat betekent tussen 1,5 en 2 liter water per dag. Door voldoende te drinken kunnen de nieren de afvalstoffen die zij uit het bloed halen gemakkelijker elimineren.
  6. Rook niet. Roken beperkt de bloedtoevoer naar de nieren. Indien de nieren minder doorbloed worden, zullen ze ook minder goed werken.
  7. Beperk het gebruik van vrij verkrijgbare geneesmiddelen. Bepaalde pijnstillers die vrij verkrijgbaar zijn zoals ibuprofen, kunnen nierschade veroorzaken indien ze te vaak en te langdurig gebruikt worden. Dit betekent zeker niet dat u ze niet mag gebruiken om een hoofdpijnaanval te bestrijden of wanneer u door een verkeerde beweging acute rugpijn hebt. Wanneer het om chronische pijn gaat, wordt het echter een ander verhaal. Raadpleeg in dat geval uw arts om te vragen welke pijnstilling het meest geschikt is voor u.
  8. Laat uw nieren testen indien u één of meer risicofactoren hebt. Die risicofactoren zijn:
  • uw hebt diabetes
  • u hebt hoge bloeddruk
  • u bent zwaarlijvigheid
  • een van uw ouder of andere naaste familieleden heeft een nieraandoening
  • u bent van Afrikaanse, Aziatische of Aboriginal afkomst.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content