De resultaten van de klinische test met T-DM1, ontwikkeld bij farmareus Roche, werden gisteren voorgesteld tijdens een medische conferentie in Chicago.

T-DM1 is een "precisiemedicijn", zo bericht de Amerikaanse krant USA Today. Het is een combinatie van geneesmiddelen die kankercellen rechtstreeks aanvalt, waardoor er minder schade wordt aangericht in de rest van het lichaam.

Het middel werd uitgetest bij bijna duizend vrouwen met vergevorderde borstkanker van het type HER2. Daarbij maken de kankercellen veel HER2-eiwitten aan, waardoor de tumor erg agressief is. Dat type vertegenwoordigt 15 tot 20 procent van de kankers.

Met T-DM1 bleef de borstkanker gedurende 9,6 maanden onder controle, tegen 6,4 maanden bij de standaardbehandeling. Bovendien bleek twee jaar na de start van de behandeling nog 65,4 procent van de patiëntes in leven, tegen 47,5 procent bij de controlegroep.

Toch een nuancering: de verschillen in de overlevingsgraad zijn statistisch niet voldoende significant en kunnen dus het gevolg zijn van toeval. De komende maanden en jaren moet duidelijk worden of de overlevingsgraad effectief verhoogt.

Roche wil alvast dit jaar nog toepassingen indienen bij de Europese en Amerikaanse gezondheidsautoriteiten.

De resultaten van de klinische test met T-DM1, ontwikkeld bij farmareus Roche, werden gisteren voorgesteld tijdens een medische conferentie in Chicago.T-DM1 is een "precisiemedicijn", zo bericht de Amerikaanse krant USA Today. Het is een combinatie van geneesmiddelen die kankercellen rechtstreeks aanvalt, waardoor er minder schade wordt aangericht in de rest van het lichaam.Het middel werd uitgetest bij bijna duizend vrouwen met vergevorderde borstkanker van het type HER2. Daarbij maken de kankercellen veel HER2-eiwitten aan, waardoor de tumor erg agressief is. Dat type vertegenwoordigt 15 tot 20 procent van de kankers.Met T-DM1 bleef de borstkanker gedurende 9,6 maanden onder controle, tegen 6,4 maanden bij de standaardbehandeling. Bovendien bleek twee jaar na de start van de behandeling nog 65,4 procent van de patiëntes in leven, tegen 47,5 procent bij de controlegroep.Toch een nuancering: de verschillen in de overlevingsgraad zijn statistisch niet voldoende significant en kunnen dus het gevolg zijn van toeval. De komende maanden en jaren moet duidelijk worden of de overlevingsgraad effectief verhoogt.Roche wil alvast dit jaar nog toepassingen indienen bij de Europese en Amerikaanse gezondheidsautoriteiten.