Transvetzuren zijn een type van onverzadigde vetzuren die sinds de jaren '50 ingang hebben gevonden in de voedingsindustrie. Ze worden onder meer gebruikt voor de bereiding van koekjes, gebak, bepaalde margarines, sauzen en bereide maaltijden.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hebben deze zuren een nefast effect op de gezondheid en zouden ze niet meer dan 1 procent van de dagelijkse energie-inname van consumenten mogen bedragen. Ze verhogen het risico op Alzheimer, diabetes, hart- en vaatziekten en zwaarlijvigheid.

Dat slechts een derde van de Europese consumenten weet wat transvetzuren zijn, bewijst volgens de Europarlementsleden dat etiketteringsmaatregelen niet volstaan en dat er bindende limieten moeten komen. Ze vragen de Europese Commissie ten laatste binnen twee jaar een voorstel te presenteren.

Transvetzuren zijn een type van onverzadigde vetzuren die sinds de jaren '50 ingang hebben gevonden in de voedingsindustrie. Ze worden onder meer gebruikt voor de bereiding van koekjes, gebak, bepaalde margarines, sauzen en bereide maaltijden. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hebben deze zuren een nefast effect op de gezondheid en zouden ze niet meer dan 1 procent van de dagelijkse energie-inname van consumenten mogen bedragen. Ze verhogen het risico op Alzheimer, diabetes, hart- en vaatziekten en zwaarlijvigheid. Dat slechts een derde van de Europese consumenten weet wat transvetzuren zijn, bewijst volgens de Europarlementsleden dat etiketteringsmaatregelen niet volstaan en dat er bindende limieten moeten komen. Ze vragen de Europese Commissie ten laatste binnen twee jaar een voorstel te presenteren.