© Getty Images

Enkel symptomatische patiënten worden nog getest

“We gaan naar twee tot vier moeilijke weken in de strijd tegen de pandemie”. Dat verklaarde microbioloog Herman Goossens (UZ Antwerpen), tevens voorzitter van de werkgroep testing, dinsdag in De Ochtend op Radio 1, waar hij tekst en uitleg gaf bij het nieuwe testbeleid dat maandag werd vastgelegd.

De ministers van Volksgezondheid en Welzijn beslisten dat tijdelijk de testcapaciteit wordt ingezet op symptomatische patiënten, dus mensen met klachten. Eind vorige week kwamen er immers “zeer alarmerende berichten”, aldus dokter Goossens. Dat ging over laboratoria die de toevloed aan tests niet meer aankonden. Er was ook een belangrijke fabrikant die geen kits meer kon leveren.

“Daarom heeft de regering snel geschakeld en beslist de capaciteit in te zetten op symptomatische patiënten”. Vandaag is de verhouding in ons land 50-50 tussen symptomatische en asymptomatische patiënten. In Nederland is dat bijvoorbeeld 90/10. De absolute prioriteit worden nu de symptomatische patiënten. De clusters en de preventieve screening van bepaalde doelgroepen worden de tweede en derde prioriteit.

Goossens benadrukt dat er in ons land zeer veel wordt getest, met 60.000 tot 70.000 tests per dag. Daar wordt tijdelijk op afgebouwd, maar het is wel de bedoeling dat er capaciteit bijkomt. Er komen bijvoorbeeld acht labo’s bij. Het is de komende tijd de bedoeling dat de testers de nieuwe richtlijnen strikt opvolgen en de tests niet inzetten voor zaken die niet ten dienste staan van de Volksgezondheid. Hij doelt daarmee op de sport- en cultuurwereld. Vlaams minister van Sport Ben Weyts begrijpt dat die test “symbolisch misschien de ogen uitsteken”, maar relativeert hun aandeel op het totaal aantal tests.

Dokter Goossens bevestigt dat na deze periode, die tot 15 november zal duren, een teststrategie op punt wordt gezet. Daarin zal ook plaats zijn voor sneltests, al kan dat niet zomaar van de ene op de andere dag worden ingevoerd. “Het vraagt wat voorbereiding om dat niet chaotisch te laten verlopen”, weet Goossens.

Ook coronacommissaris Pedro Facon benadrukt dat je testcapaciteit niet zomaar snel kan opdrijven. Wel is het zo dat de PCR-testcapaciteit sinds de uitbraak van het coronavirus meer dan vertienvoudigd is en dat het de bedoeling is tegen het einde van het jaar naar 100.000 tests per dag te gaan. Daarin worden dan ook andere tests geïntegreerd. Maar vooraleer dat gebeurt, moet alles eerst op punt staan. Zo moet het eerst duidelijk zijn dat de resultaten op dezelfde manier in de databank kunnen worden verwerkt. “We leveren geen half werk af”, aldus Facon.

Partner Content