Voor het onderzoek ondergingen 18 mensen een MRI-scan voor en nadat ze een energiedrank met taurine en cafeïne dronken. Uit de scan een uur nadat de testpersonen een energiedrank tot zich namen, blijkt dat de linkerhartkamer van het hart sterker samentrekt dan voordien. "We kennen al veel nevenwerkingen van een hoge inname van cafeïne, zegt onderzoeker Jonas Dörner. "Een verhoogde hartslag, hartkloppingen, een verhoogde bloeddruk, en in ernstige gevallen een hartaanval of zelfs plotse dood." Tot nu toe werd echter nog niet onderzocht wat het effect op de samentrekking van het hart is. "Nu hebben we aangetoond dat energiedrankjes een kortetermijninvloed hebben op de samentrekking van het hart", zegt Dörner. "We weten nog niet of en hoe een verhoogde samentrekking van het hart een effect heeft op de dagelijkse activiteiten." Daarvoor is volgens Dörner bijkomend onderzoek nodig, ook om na te gaan wat de effecten op lange termijn zijn.
De verkoop van energiedranken is een miljardenbusiness geworden. Tieners en jonge mensen blijven de belangrijkste consumenten, maar de afgelopen jaren drinken mensen uit alle leeftijdsgroepen energiedrankjes. De onderzoekers raden kinderen en mensen met hartproblemen af om nog energiedranken te drinken, aldus RSNA in een mededeling.

Voor het onderzoek ondergingen 18 mensen een MRI-scan voor en nadat ze een energiedrank met taurine en cafeïne dronken. Uit de scan een uur nadat de testpersonen een energiedrank tot zich namen, blijkt dat de linkerhartkamer van het hart sterker samentrekt dan voordien. "We kennen al veel nevenwerkingen van een hoge inname van cafeïne, zegt onderzoeker Jonas Dörner. "Een verhoogde hartslag, hartkloppingen, een verhoogde bloeddruk, en in ernstige gevallen een hartaanval of zelfs plotse dood." Tot nu toe werd echter nog niet onderzocht wat het effect op de samentrekking van het hart is. "Nu hebben we aangetoond dat energiedrankjes een kortetermijninvloed hebben op de samentrekking van het hart", zegt Dörner. "We weten nog niet of en hoe een verhoogde samentrekking van het hart een effect heeft op de dagelijkse activiteiten." Daarvoor is volgens Dörner bijkomend onderzoek nodig, ook om na te gaan wat de effecten op lange termijn zijn. De verkoop van energiedranken is een miljardenbusiness geworden. Tieners en jonge mensen blijven de belangrijkste consumenten, maar de afgelopen jaren drinken mensen uit alle leeftijdsgroepen energiedrankjes. De onderzoekers raden kinderen en mensen met hartproblemen af om nog energiedranken te drinken, aldus RSNA in een mededeling.