De groei van nieuwe bloedvaten afremmen is een veel voorkomende behandeling voor kanker, ontstekingsziekten of blindheid door ouderdom. De medicatie werkt helaas niet altijd en sommige patiënten worden resistent of hervallen. Onderzoekers van KU Leuven ontwikkelden een nieuwe methode om deze problemen te omzeilen. "We hebben aangetoond dat we de groei van nieuwe bloedvaten kunnen beletten door hen de energie en bouwstenen die ze daarvoor nodig hebben af te nemen", zegt professor Peter Carmeliet.

De gangbare methode om de vorming van bloedvaten te voorkomen mikt vooral op het blokkeren van VEGF, een eiwit dat een stimulerende rol speelt. Het nieuwe onderzoek spitst zich toe op glycolyse. Dat is het proces waarbij de energie en bouwstenen vrijkomen die de binnenste vaatwandcellen nodig hebben om zich te vermenigvuldigen. Deze cellen vormen de binnenkant van een bloedvat en dienen als buffer tussen de wand van het bloedvat en het bloed.

Het team van professor Carmeliet ontdekte dat het eiwit PFKFB3 de glycolyse in endotheliale cellen activeert en zo de groei van nieuwe bloedvaten stimuleert. Vervolgens blokkeerden de onderzoekers PFKFB3 met een kleine molecule, 3PO genaamd. Zo konden ze de snelle vermenigvuldiging en beweging van de endotheliale cellen voorkomen. Hoewel 3PO de glycolyse slechts gedeeltelijk blokkeert, bleek dit toch voldoende te zijn om de groei van bloedvaten te verminderen.

De onderzoeksresultaten kunnen leiden tot nieuwe behandelingen die de bloedvatvorming blokkeren. Professor Carmeliet: "Andere cellen in het lichaam hebben glycolyse nodig om te kunnen groeien en overleven, maar het vernieuwende aan deze therapie is dat we de glycolyse slechts gedeeltelijk en tijdelijk hoeven te reduceren om nieuwe bloedvatvorming te voorkomen, en toch bijwerkingen kunnen beperken".

Dit onderzoek wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Metabolism.

De groei van nieuwe bloedvaten afremmen is een veel voorkomende behandeling voor kanker, ontstekingsziekten of blindheid door ouderdom. De medicatie werkt helaas niet altijd en sommige patiënten worden resistent of hervallen. Onderzoekers van KU Leuven ontwikkelden een nieuwe methode om deze problemen te omzeilen. "We hebben aangetoond dat we de groei van nieuwe bloedvaten kunnen beletten door hen de energie en bouwstenen die ze daarvoor nodig hebben af te nemen", zegt professor Peter Carmeliet.De gangbare methode om de vorming van bloedvaten te voorkomen mikt vooral op het blokkeren van VEGF, een eiwit dat een stimulerende rol speelt. Het nieuwe onderzoek spitst zich toe op glycolyse. Dat is het proces waarbij de energie en bouwstenen vrijkomen die de binnenste vaatwandcellen nodig hebben om zich te vermenigvuldigen. Deze cellen vormen de binnenkant van een bloedvat en dienen als buffer tussen de wand van het bloedvat en het bloed.Het team van professor Carmeliet ontdekte dat het eiwit PFKFB3 de glycolyse in endotheliale cellen activeert en zo de groei van nieuwe bloedvaten stimuleert. Vervolgens blokkeerden de onderzoekers PFKFB3 met een kleine molecule, 3PO genaamd. Zo konden ze de snelle vermenigvuldiging en beweging van de endotheliale cellen voorkomen. Hoewel 3PO de glycolyse slechts gedeeltelijk blokkeert, bleek dit toch voldoende te zijn om de groei van bloedvaten te verminderen.De onderzoeksresultaten kunnen leiden tot nieuwe behandelingen die de bloedvatvorming blokkeren. Professor Carmeliet: "Andere cellen in het lichaam hebben glycolyse nodig om te kunnen groeien en overleven, maar het vernieuwende aan deze therapie is dat we de glycolyse slechts gedeeltelijk en tijdelijk hoeven te reduceren om nieuwe bloedvatvorming te voorkomen, en toch bijwerkingen kunnen beperken".Dit onderzoek wordt gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell Metabolism.