Elke maand starten tien nieuwe klinische proeven rond kanker in ons land

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

België speelt een voortrekkersrol in het onderzoek naar vooruitstrevende behandelingen tegen kanker. Dat blijkt uit cijfers van pharma.be, de koepel van de farmaceutische sector in ons land.

“We hebben de afgelopen 50 jaar enorm veel vooruitgang geboekt in de strijd tegen kanker”, zegt Catherine Rutten, CEO van pharma.be. “Heel wat innovatieve farmabedrijven in België investeren in het onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe kankerbehandelingen. Ze werken daarvoor nauw samen met de universitaire onderzoekers in ons land. Met veel resultaat: de overlevingskansen én de levenskwaliteit van een patiënt met kanker zijn de afgelopen 50 jaar enorm gestegen. Nieuwe geneesmiddelen, zoals bijvoorbeeld immuuntherapie, kondigen een nieuw en hoopvol tijdperk aan in de strijd tegen kanker.”

60% van de vastgestelde kankers kan worden genezen

Angst voor kanker houdt heel wat mensen in zijn greep. Dat bleek onlangs ook uit cijfers van onderzoeksbureau Ipsos: 62 procent van de Belgen is bang om ooit kanker te krijgen. Het goede nieuws is evenwel dat ruim 60 procent van alle gediagnosticeerde kankers in België genezen geraakt, onder meer door intensief onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen. Naar aanleiding van haar vijftigste verjaardag maakte pharma.be een overzicht van de grote vooruitgang die de voorbije vijftig jaar werd geboekt in de strijd tegen kanker.

Innovatieve behandelingen

Tegenwoordig beschikken artsen naast chirurgie en radiotherapie over een arsenaal aan innovatieve geneesmiddelen om kanker te bestrijden zoals chemotherapie, hormoontherapie en gentherapie. Onlangs kwam daar de behandeling op basis van immunologische geneesmiddelen bij: de tumoren worden daarbij via het eigen immuunsysteem van de patiënt aangevallen, met veelbelovende resultaten.

Ons land speelt een belangrijke rol in het onderzoek naar die vooruitstrevende behandelingen. Heel wat nieuwe, hoogtechnologische geneesmiddelen en therapieën in de strijd tegen kanker worden in ons land ontwikkeld of getest.

Sinds januari 2015 zijn er 119 nieuwe klinische proeven voor de behandeling van kanker bijgekomen, dat zijn gemiddeld dus tien nieuwe proeven per maand. In totaal lopen er nu minstens 410 klinische proeven rond kanker in de verschillende ziekenhuizen in ons land. “Dat er zoveel klinische proeven lopen, bewijst dat ons land erkend wordt als voorloper in de strijd tegen kanker, en dat er een hoge medische nood is aan nieuwe behandelingen. Verschillende grote farmaceutische bedrijven hebben in ons land onderzoek lopen naar nieuwe kankertherapieën, dankzij de constructieve samenwerking met onderzoekers en artsen in ziekenhuizen. Deze inspanningen zorgen ervoor dat patiënten in België snel toegang krijgen tot innovatieve en vaak hoopvolle geneesmiddelen”, zegt Catherine Rutten, CEO van pharma.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content