De kans is reëel dat er binnenkort een vrouwvriendelijker mammografie komt. Wie vandaag zijn borsten laat onderzoeken op eventuele tumoren, moet daarvoor pijn of minstens enig ongemak doorstaan. Om de structuur van het borstweefsel goed in beeld te kunnen brengen, wordt de borst immers samengedrukt tot een platte schijf tussen een zogeheten detector-en een aandrukplaat. Voor heel wat vrouwen al reden genoeg om deze mammografie te vermijden.

Aan het Academisch Centrum Amsterdam ging een spin-off bedrijf recent op zoek naar een alternatieve methode. De Nederlandse onderzoeker Jerry De Groot testte de nieuwe techniek gedurende een jaar uit bij zo'n 2.000 vrouwen en oogstte overwegend positieve reacties.

Wat verandert er ?

De nieuwe aandrukplaat die op het mammografiesysteem wordt aangesloten bevat sensoren waarmee de druk kan worden gemeten die wordt uitgeoefend. Die druk wordt aangepast aan de grootte en de stevigheid van het borstweefsel, zodat er net genoeg en geen overbodige druk wordt uitgeoefend. Bij elke borst wordt enkel het bloed in de aderen weggedrukt, wat inhoudt dat iedere vrouw ongeacht de vorm of omvang van haar boezem, een vergelijkbare druk krijgt.

Vergelijkingen

Deze compressie op maat heeft volgens de onderzoeker het voordeel dat onnodige pijn bij vrouwen vermeden wordt. Bovendien laten deze röntgenopnamen van de borst zich makkelijker vergelijken met foto's die later worden genomen, waardoor eventuele afwijkingen sneller opvallen.

Een spin-off bedrijf van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam is volop bezig met de verdere uitwerking van deze techniek. Die kreeg intussen ook al een Europees certificaat. Het is de bedoeling dat deze aangepaste mammografie op korte termijn zal worden ingeschakeld bij het bevolkingsonderzoek voor de opsporing van borstkanker.

De kans is reëel dat er binnenkort een vrouwvriendelijker mammografie komt. Wie vandaag zijn borsten laat onderzoeken op eventuele tumoren, moet daarvoor pijn of minstens enig ongemak doorstaan. Om de structuur van het borstweefsel goed in beeld te kunnen brengen, wordt de borst immers samengedrukt tot een platte schijf tussen een zogeheten detector-en een aandrukplaat. Voor heel wat vrouwen al reden genoeg om deze mammografie te vermijden.Aan het Academisch Centrum Amsterdam ging een spin-off bedrijf recent op zoek naar een alternatieve methode. De Nederlandse onderzoeker Jerry De Groot testte de nieuwe techniek gedurende een jaar uit bij zo'n 2.000 vrouwen en oogstte overwegend positieve reacties.De nieuwe aandrukplaat die op het mammografiesysteem wordt aangesloten bevat sensoren waarmee de druk kan worden gemeten die wordt uitgeoefend. Die druk wordt aangepast aan de grootte en de stevigheid van het borstweefsel, zodat er net genoeg en geen overbodige druk wordt uitgeoefend. Bij elke borst wordt enkel het bloed in de aderen weggedrukt, wat inhoudt dat iedere vrouw ongeacht de vorm of omvang van haar boezem, een vergelijkbare druk krijgt.Deze compressie op maat heeft volgens de onderzoeker het voordeel dat onnodige pijn bij vrouwen vermeden wordt. Bovendien laten deze röntgenopnamen van de borst zich makkelijker vergelijken met foto's die later worden genomen, waardoor eventuele afwijkingen sneller opvallen.Een spin-off bedrijf van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam is volop bezig met de verdere uitwerking van deze techniek. Die kreeg intussen ook al een Europees certificaat. Het is de bedoeling dat deze aangepaste mammografie op korte termijn zal worden ingeschakeld bij het bevolkingsonderzoek voor de opsporing van borstkanker.