Op 14 november werd de yacon in het Limburgse Kinrooi voorgesteld. Een week later kon de Roeselaarse REO Veiling een eerste voer aanbieden afkomstig uit Poperinge.

Yacon, ook wel Boliviaanse zonnewortel of grondappel genoemd, is een knolgewas afkomstig uit de Andes. Maar voortaan wordt de groente dus ook in West-Vlaamse bodem geteeld.

Het idee om yacon te telen, kwam van TeeltAdviesCoöperatie (TACO). 'Volgens TACO is yacon een product met erg veel potentieel en groeimarge', zegt vertelt Katrien Quaghebeur, die woensdag 160 kg aanvoerde. 'Onder begeleiding van de veiling en het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen in Kruishoutem zijn we op 25 april van dit jaar gestart met de teelt van yacon.'

De wortel (in feite de reserveknollen) kan rauw gegeten worden, maar ook gestoofd, gebakken, gedroogd of geperst worden. De zoete smaak wordt mede veroorzaakt door inuline, dat in yacón in hoge mate (5,25 gram per 100 gram) aanwezig is. Maar omdat inuline zeer slecht door het menselijk lichaam wordt opgenomen, is het een calorie-arme groente.

Yacon is één van de meest productieve wortelgewassen. Hij levert wel 5 tot 10 kilogram aan knollen per plant op.

Op 14 november werd de yacon in het Limburgse Kinrooi voorgesteld. Een week later kon de Roeselaarse REO Veiling een eerste voer aanbieden afkomstig uit Poperinge. Yacon, ook wel Boliviaanse zonnewortel of grondappel genoemd, is een knolgewas afkomstig uit de Andes. Maar voortaan wordt de groente dus ook in West-Vlaamse bodem geteeld. Het idee om yacon te telen, kwam van TeeltAdviesCoöperatie (TACO). 'Volgens TACO is yacon een product met erg veel potentieel en groeimarge', zegt vertelt Katrien Quaghebeur, die woensdag 160 kg aanvoerde. 'Onder begeleiding van de veiling en het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen in Kruishoutem zijn we op 25 april van dit jaar gestart met de teelt van yacon.' De wortel (in feite de reserveknollen) kan rauw gegeten worden, maar ook gestoofd, gebakken, gedroogd of geperst worden. De zoete smaak wordt mede veroorzaakt door inuline, dat in yacón in hoge mate (5,25 gram per 100 gram) aanwezig is. Maar omdat inuline zeer slecht door het menselijk lichaam wordt opgenomen, is het een calorie-arme groente.Yacon is één van de meest productieve wortelgewassen. Hij levert wel 5 tot 10 kilogram aan knollen per plant op.