Eerste hulp bij zomerongevallen

© Getty Images/iStockphoto

Zwemmersjeuk na zwemmen in zoet water

Zwemmersjeuk na zwemmen in zoet water

Op warme zomerdagen zoeken we massaal het water op. Lekker ontspannen aan zee, maar ook recreatieplassen zijn populair. Na een paar dagen mooi en warm weer hoor je vaak alweer de eerste geluiden over zwemmersjeuk. En zo'n allergische reactie kan een zomerse dag aardig verpesten.

De comeback van de bedwants

De comeback van de bedwants

Het klinkt als een spannende film: 'Hij was verdwenen uit Europa; maar nu is hij bezig aan een comeback! Hij verstopt zich in bedden of achter het behang en wacht tot je slaapt om toe te slaan.' In werkelijkheid is er echter niets spannends aan bedwantsen in je slaapkamer.

Wat te doen bij vervellen?

Wat te doen bij vervellen?

Een paar dagen geleden ben je teruggekomen van een heerlijke zonnige vakantie en je huid heeft een mooi zomers tintje gekregen. Na het douchen zie je ineens de vellen op je benen. En ook je schouders krijgen het patroon van een schildpad. Weg zomergevoel.

Last van opgezette voeten

Last van opgezette voeten

Op een warme dag hebben heek wat mensen last van gezwollen voeten en enkels. Op zich is dat niet erg. Wanneer je voeten echter gezwollen blijven, kan dat wel wijzen op een ernstiger gezondheidsprobleem. Hoe zorg je ervoor dat de zwelling verdwijnt? En wanneer moet je een arts raadplegen?

Weg met die fruitvliegjes!

Weg met die fruitvliegjes!

Fruitvliegen komen op etensresten en overrijp fruit af. Ze leggen hun eitjes op warme plaatsen in de buurt van (over)rijp of rottend fruit of andere etensresten. Bijvoorbeeld in de voorraadkast of op het aanrecht, maar ook bijvoorbeeld in de vuilnisbak. Zo kunnen ze bacteriën overdragen van fruit naar het andere eten.

Hoe verzorg je blaren?

Hoe verzorg je blaren?

Wrijving geeft blaren, dat heeft elke stapper, maar ook iedereen die net iets te knellende schoenen kocht al wel eens aan den lijve ondervonden. Vooral wanneer de huid bovendien vochtig is door transpiratie, ontstaan snel blaren.

Let bij grote hitte op voor een  zonne- of hitteslag

Let bij grote hitte op voor een zonne- of hitteslag

Bij hoge zomertemperaturen is voldoende afkoelen een must. Zo niet riskeer je een zonneslag of hitteslag waarbij je lichaamstemperatuur ernstig ontregeld geraakt. Je lichaamstemperatuur kan oplopen tot 40-42° C. Onmiddellijk ingrijpen is noodzakelijk!

Oorpijn tijdens het vliegen

Oorpijn tijdens het vliegen

Wie met vakantie gaat, komt vaker in situaties waarbij zich plotse drukverschillen kunnen voordoen. Het opstijgen en landen van een vliegtuig is het duidelijkste voorbeeld, maar het kan evenzeer zijn tijdens het duiken, het nemen van een snelle lift in een wolkenkrabber, een autorit door de bergen... Je kan dan last hebben van dichtploppende oren en zelfs van behoorlijke oorpijn.

Een teek! Wat nu?

Een teek! Wat nu?

Teken kunnen, ook in ons land, drager zijn van ziekteverwekkende kiemen. Daarom is een grondige inspectie van je lichaam na elke boswandeling belangrijk zodat teken zo snel mogelijk verwijderd kunnen worden.

EHB(Z)O: Een vuiltje in het oog

EHB(Z)O: Een vuiltje in het oog

U maakt een strandwandeling en plots steekt er een briesje op... Zand in uw ogen kan heel vervelend en pijnlijk zijn. Maar het kan erger: u bent aan het klussen en krijgt een splinter in het oog. Dit zijn de do's en de don'ts.

Let op voor berenklauw

Let op voor berenklauw

Wandelaars en stappers moeten op hun hoede zijn voor contact met berenklauw. Het sap van deze plant, die van juli tot september bloeit, in combinatie met UV-stralen, kan ernstige brandwonden geven.