Eenpersoonskamer wordt volgens CM steeds moeilijker betaalbaar

Leen Baekelandt
Leen Baekelandt Journaliste Plusmagazine.be

De kostprijs voor een eenpersoonskamer in het ziekenhuis blijft verder stijgen. Vooral bij bevallingen wordt dit problematisch. Dat zegt de Christelijke Mutualiteit (CM) op basis van een onderzoek van 1,4 miljoen ziekenhuisfacturen van het jaar 2013.

Volgens de mutualiteit moet er een beperking komen van de ereloonsupplementen in eenpersoonskamers tot 100 procent van het officieel honorarium. “Dat moet gebeuren bij opnames met overnachting én bij dagopnames”, zegt Jean Hermesse, algemeen secretaris van de CM.

Voorts moet er een verbod komen op ereloonsupplementen in kamers voor twee of meer personen bij dagopnames. “Ook bij opnames met overnachting is dat gebeurd, mede onder impuls van onze acties”, aldus Hermesse. “Het is ook logisch dat er een garantie is van de vrije keuze van arts, ook in een kamer voor twee of meer mensen. En we eisen een kostenraming voor patiënten vóór hun ziekenhuisopname”, benadrukt Hermesse.

Verder wil de CM dat medisch materiaal beter terugbetaald wordt door de wettelijke ziekteverzekering. De mutualiteit pleit ook voor een forfaitarisering van de kost van niet-terugbetaalde medicijnen. “Elke patiënt zou per opname 32 euro betalen. Zo zijn er geen onaangename verrassingen meer.” Tot slot pleit de CM voor een patiëntenfactuur van maximaal 200 euro voor een opname met overnachting in een kamer van twee of meer personen en voor een correcte en transparante financiering van de ziekenhuizen die de verpleegkundige zorg en andere personeelskosten beter dekt.

De CM geeft nog een aantal tips voor de patiënt zelf. “Kies kostenbewust welke kamer je wil. Vraag je arts een raming van de kosten van de ingreep. Vergelijk de tarieven van de ziekenhuizen en vraag naar de tarieven van de diverse kosten. Leg tot slot je factuur voor aan je ziekenfonds alvorens te betalen.”

Justaert gaf woensdag ook nog zijn bezorgdheid mee over de aangekondigde besparingen in de gezondheidszorg. “We willen ervoor waarschuwen dat de factuur van die besparingen niet doorgespeeld wordt naar de patiënt. We rekenen op de artsen en de ziekenhuizen en ook de andere ziekenfondsen dat zij die bekommernis delen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content