Soms volstaat medicatie, soms is een ingreep nodig om het verstopte bloedvat weer vrij te maken. © FOTO BELGAIMAGE

Een miniberoerte, een ernstige verwittiging

Elke dag krijgen 52 mensen in ons land een cerebrovasculair accident of beroerte. Minder bekend dan een CVA, is een TIA of VIA. Een miniberoerte die soms onopgemerkt voorbijgaat, maar niettemin een ernstige verwittiging is.

Een cerebrovasculair accident (CVA) of beroerte doet zich voor in de bloedvaten van de hersenen. Er zijn twee vormen van CVA: een ischemische beroerte of herseninfarct, waarbij een bloedvat verstopt raakt door een klonter, en een hemorragische beroerte of hersenbloeding, waarbij een bloedvat scheurt. Beide veroorzaken necrose van dat deel van de hersenen dat geen zuurstof meer krijgt. Een fenomeen dat soms op een overlijden uitdraait, maar waar de patiënt ook andere gevolgen aan kan overhouden, zoals een lichamelijke of mentale handicap.

TIA-symptomen

Een TIA (Transient Ischemic Attack) of VIA (Voorbijgaande Ischemische Aanval) is een soort miniberoerte: in een deel van de hersenen wordt de bloedstroom tijdelijk onderbroken. Dat kan voor uiteenlopende symptomen van voorbijgaande aard zorgen, die binnen de 24 uur weer verdwijnen.

  • Spierzwakte in één lichaamshelft: één of meer ledematen zijn getroffen.
  • Gezichtsverlamming, scheve mond.
  • Verstoorde gevoeligheid in één enkele lichaamshelft: ongevoeligheid, tintelingen...
  • Plots problemen hebben met spreken en begrijpen – zelfs van eenvoudige vragen – en/of moeilijkheden ondervinden met lezen of schrijven.
  • Gezichtsstoornissen: blindheid aan één oog, wazig zicht, dubbel zien...
  • Evenwichtsstoornissen: duizeligheid, schommelend gevoel als op een schip.
  • Ongewone, aanhoudende hoofdpijn, met of zonder misselijkheid en braken.

Hoe reageren?

Omdat de symptomen doorgaans vanzelf verdwijnen, raadplegen veel mensen na een TIA niet eens een dokter. Een enkeling gaat naar de spoed, anderen springen in de dagen erna hoogstens bij de huisarts of de oogarts binnen. En sommigen raadplegen helemaal niemand en vergeten het voorval zelfs aan hun arts te melden. Nochtans vergt een TIA dringende zorg: soms volstaan geneesmiddelen – bloedverdunner, plaatjesaggregatieremmer...-, soms is een ingreep nodig om het verstopte bloedvat weer vrij te maken.

Meteen een dokter raadplegen is ook essentieel om eventuele risicofactoren, zoals roken, hypertensie, zwaarlijvigheid, een te hoge cholesterol..., onder controle te krijgen. Want het is geweten dat een TIA de voorbode kan zijn van een CVA de daaropvolgende dagen, weken of maanden. Er rekening mee houden is dus absoluut noodzakelijk om het risico op een CVA tot een minimum te beperken.

Partner Content