"Een recente operatie heeft een vrij groot litteken achtergelaten op mijn buik. Nu het zomer is, vraag ik me of ik dat litteken moet beschermen tegen de zon." Deze vraag stelde lezeres Frieda uit Bilzen.

Antwoord van prof. Dominique Tennstedt, dermatoloog UZ Saint-Luc Brussel :

Dat hangt af van de tijd tussen het verwijderen van de draadjes en de blootstelling aan de zon. Algemeen wordt aangenomen dat een wachttijd van drie tot vier maanden nodig is. Hoe recenter het litteken, hoe meer men het moet beschermen met kleding of een verband.

Vanaf de tweede maand kunt u met blote buik zonnen op voorwaarde dat u een totaal beschermende zonnecrème gebruikt, dit wil zeggen met beschermings- factor 50 of meer. U moet de crème dan elke twee uur insmeren, zelfs als u niet in het water gaat. De transpiratie zorgt er immers voor dat de crème minder gaat beschermen. Kies daarom voor een waterbestendige zonnecrème.

Na drie tot vier maanden wordt zonnen minder problematisch, al speelt het huidtype nog wel een rol. Hoe lichter uw huid, hoe langer u moet oppassen. De pigmentvorming wordt bovendien bevorderd door de hormonen, let dus extra op als u de pil neemt. Overigens is het risico dat u loopt alleen van esthetische aard. De genezing van het litteken zelf zal er niet onder lijden. Een extra sterke verkleuring door de zon (hyperpigmentatie) kan maanden duren, zorg dus ook voor een goede bescherming van het gelaat en het decolleté.

"Een recente operatie heeft een vrij groot litteken achtergelaten op mijn buik. Nu het zomer is, vraag ik me of ik dat litteken moet beschermen tegen de zon." Deze vraag stelde lezeres Frieda uit Bilzen. Antwoord van prof. Dominique Tennstedt, dermatoloog UZ Saint-Luc Brussel :Dat hangt af van de tijd tussen het verwijderen van de draadjes en de blootstelling aan de zon. Algemeen wordt aangenomen dat een wachttijd van drie tot vier maanden nodig is. Hoe recenter het litteken, hoe meer men het moet beschermen met kleding of een verband. Vanaf de tweede maand kunt u met blote buik zonnen op voorwaarde dat u een totaal beschermende zonnecrème gebruikt, dit wil zeggen met beschermings- factor 50 of meer. U moet de crème dan elke twee uur insmeren, zelfs als u niet in het water gaat. De transpiratie zorgt er immers voor dat de crème minder gaat beschermen. Kies daarom voor een waterbestendige zonnecrème. Na drie tot vier maanden wordt zonnen minder problematisch, al speelt het huidtype nog wel een rol. Hoe lichter uw huid, hoe langer u moet oppassen. De pigmentvorming wordt bovendien bevorderd door de hormonen, let dus extra op als u de pil neemt. Overigens is het risico dat u loopt alleen van esthetische aard. De genezing van het litteken zelf zal er niet onder lijden. Een extra sterke verkleuring door de zon (hyperpigmentatie) kan maanden duren, zorg dus ook voor een goede bescherming van het gelaat en het decolleté.