In het verleden werd het eten van noten al gelinkt aan een daling van de kans op hartaandoeningen en diabetes, maar het precieze werkingsmechanisme was niet gekend. "We vermoeden enkel dat noten deze heilzame invloed konden hebben door ontstekingen af te remmen", zegt Dr. Ying Bao, een van de auteurs van de studie* en docent aan de Harvard Medical School in Boston.

Om na te gaan of dat ook daadwerkelijk zo was, analyseerden de onderzoekers de gegevens van twee langlopende studies bij gezondheidswerkers, de Nurses' Health Study en de Health Professionals Follow-Up Study.

Uit de resultaten blijkt dat mensen die 5 maal per week noten aten 16 tot 20% lagere waarden hadden voor bepaalde ontstekingsmarkers. Deze vaststelling bleef zelfs overeind na correctie voor andere elementen zoals dieet, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht, rookgewoonten,... die eveneens een invloed kunnen hebben op de ontstekingen.

Een handvol noten werd bepaald als een hoeveelheid van zo'n 30 gram noten. Welke noten het waren, bleek geen invloed te hebben.

Ontstekingsprocessen vormen de basis van de meeste leeftijdgebonden aandoeningen. Ze kunnen de bloedvoorziening van hart en hersenen in het gevaar brengen en zo aan de basis liggen van beroertes en hartinfarcten. Maar ook bij heel veel andere aandoeningen spelen ontstekingsprocessen een belangrijke rol. (LB)

*De studie werd op 27 juli gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition.

In het verleden werd het eten van noten al gelinkt aan een daling van de kans op hartaandoeningen en diabetes, maar het precieze werkingsmechanisme was niet gekend. "We vermoeden enkel dat noten deze heilzame invloed konden hebben door ontstekingen af te remmen", zegt Dr. Ying Bao, een van de auteurs van de studie* en docent aan de Harvard Medical School in Boston. Om na te gaan of dat ook daadwerkelijk zo was, analyseerden de onderzoekers de gegevens van twee langlopende studies bij gezondheidswerkers, de Nurses' Health Study en de Health Professionals Follow-Up Study.Uit de resultaten blijkt dat mensen die 5 maal per week noten aten 16 tot 20% lagere waarden hadden voor bepaalde ontstekingsmarkers. Deze vaststelling bleef zelfs overeind na correctie voor andere elementen zoals dieet, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht, rookgewoonten,... die eveneens een invloed kunnen hebben op de ontstekingen. Een handvol noten werd bepaald als een hoeveelheid van zo'n 30 gram noten. Welke noten het waren, bleek geen invloed te hebben.Ontstekingsprocessen vormen de basis van de meeste leeftijdgebonden aandoeningen. Ze kunnen de bloedvoorziening van hart en hersenen in het gevaar brengen en zo aan de basis liggen van beroertes en hartinfarcten. Maar ook bij heel veel andere aandoeningen spelen ontstekingsprocessen een belangrijke rol. (LB)*De studie werd op 27 juli gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition.