Een frisse blik oogt 10 jaar jonger

Een frisse kijk op de wereld? Tegenwoordig kan je ook zonder invasieve chirurgische technieken kraaienpootjes maskeren, wallen onder de ogen wegwerken en hangende oogleden corrigeren.

Voor een stand van zaken, trokken we naar esthetisch specialist dr. Francine Tempels van de Belgische Vereniging voor Esthetische Geneeskunde. “De ogen zijn één van de populairste zones voor een esthetische aanpak. We merken dat jong genoeg starten stilaan de trend wordt, omdat je op die manier heel wat processen kan tegenhouden of uitstellen. Zoals de typische fronsrimpel tussen de wenkbrauwen. Als hij te diep in je huid is gegroefd, is hij net een litteken en krijg je hem niet meer weg.”

Een ander recent fenomeen is dat niet-chirurgische ingrepen aan belang winnen. “Dat heeft verschillende redenen. Wellicht speelt de crisis mee: chirurgie is altijd duurder. Daarnaast zien Belgische vrouwen en mannen er liefst zo natuurlijk mogelijk uit. Alsof er geen hulpmiddel aan te pas kwam. En bovendien werd het aanbod aan niet-chirurgische oplossingen uitgebreid met nieuwe producten en is de manier van inspuiten zo geëvolueerd dat je een operatie veel langer kan uitstellen.”

Dr. Francine Tempels heeft voor ons opgelijst wat er mogelijk is en welke resultaten we wel en niet kunnen verwachten.

1 Oog- en mimiekrimpels

De aangewezen oplossing voor dit soort rimpels is het inspuiten van botuline toxine, beter bekend onder de merknaam Botox, al zijn er ook andere producenten op de markt. Met de esthetische toepassing van dit product hebben we al ruim 24 jaar ervaring. En op medisch vlak nog veel langer, want daar wordt het gebruikt voor o.a. spierspasmen en overactieve blaas.

Botuline toxine is erg effectief voor het wegwerken van mimiekrimpels, oppervlakkige rimpels rondom de ogen, kraaienpootjes, fronsrimpels en voorhoofdsrimpels. Beginnen de bovenste oogleden een beetje te verzwakken en heb je daardoor een vermoeide of sombere blik, dan kan een injectie net tussen de wenkbrauwen en het uiteinde van de wenkbrauw helpen om de oogleden een tikje te liften. Dat is maatwerk.

Bij sommige mensen kan de spankracht van de voorhoofdsspier in de loop der jaren te veel verzwakken, waardoor de wenkbrauwen gaan doorhangen. Wanneer dan te veel botuline toxine wordt ingespoten in de voorhoofdsspier, kan het gebeuren dat de wenkbrauwen net meer inzakken, wat natuurlijk geen frisse oogopslag geeft. Daarom is het niet bij iedereen aangewezen om de voorhoofdsrimpels met botuline toxine te behandelen. In zo’n geval wordt uitgekeken naar een beter alternatief zoals een filler of een ingreep.

Wat houdt de behandeling in?

Botuline toxine wordt met een fijne naald ingespoten in de gelaatsspieren van het voorhoofd of rond de ogen. Het ontspant deze spiertjes, waardoor rimpels vervagen en de huid er weer strakker uitziet, maar je behoudt wel je gezichtsexpressie. In tegenstelling tot fillers, vult botuline toxine de huid niet op. Bij de behandeling voel je de prik van de injectienaald. De meesten ervaren dat niet als erg pijnlijk.

Wanneer zie je resultaat?

Het effect is zichtbaar na drie tot vier dagen.

Hoelang houdt het resultaat stand?

Na een drietal maanden begint het resultaat te verminderen. Na vier maanden is het meestal volledig uitgewerkt. Bij mensen die al jaren botuline toxine gebruiken, merken we dat het effect soms langer aanhoudt. Vaak is het zo dat deze mensen hun gelaatspieren minder zijn gaan gebruiken waardoor er minder mimiekrimpels optreden. Voor een optimaal effect moet je driemaal per jaar een herhaalbehandeling laten uitvoeren.

Wat kost de behandeling?

Prijzen van esthetische ingrepen zijn vrij en durven erg verschillen naargelang het type behandeling, de duur en de hoeveelheid product die nodig is. Informeer vooraf wat jouw behandeling zal kosten. De prijs van een botuline-toxinebehandeling hangt van de hoeveelheid af: één zone, bijvoorbeeld de fronsrimpel, kost gemiddeld tussen ? 100 en ? 150.

Houdt de behandeling risico’s in?

De bevroren mimiek die je soms ziet bij filmsterren, heeft alles te maken met de hoeveelheid die wordt ingespoten. Een te hoge dosis resulteert in een strak gelaat zonder expressie. Intussen werd de manier van inspuiten bijgesteld en weten we perfect welke dosis bij welke spier nodig is voor een natuurlijk resultaat.

Alleen artsen mogen deze injecties toedienen. Het gebruik ervan is veilig, al wordt bij iedereen nagegaan of er geen tegenindicaties zijn. Bij bepaalde aandoeningen wordt het gebruik van botuline toxine afgeraden. Het gaat eerder om zeldzame neurologische aandoeningen zoals de spierziekte ALS. Verder zijn er bij langdurig gebruik geen problemen gekend. Er zijn mensen die al ruim 24 jaar botuline toxine laten injecteren.

2 Gelaatsrimpels en groeven, gebrek aan volume

De aangewezen oplossing om deze problemen aan te pakken, zijn de nietpermanente fillers. Twee grote groepen worden vandaag courant ingezet: fillers met hyaluronzuur en fillers die ook aan collageenstimulatie doen (met calciumhydroxylapatiet). De keuze hangt af van het type probleem en de behoefte van je huid. Bij 50- en 60-plussers daalt de collageenproductie die de huid zijn souplesse en stevigheid geeft. Zeker vanaf de menopauze. Om dat op te vangen kan het gebruik van een collageenstimulerende filler aangewezen zijn om je huid weer te liften.

Fillers beperken zich niet langer tot het opvullen van rimpellijntjes maar worden ook steeds vaker ingezet om het hele gelaat weer meer volume te geven. Op dit terrein heeft zich een revolutie afgespeeld, mede dankzij een beter inzicht in het verouderingsproces. Met ouder worden vermindert onze botmassa. We verliezen daardoor ook volume ter hoogte van de oogkassen en de jukbeenderen. Daarnaast zien we dat ook het vetweefsel, de spieren en de huidlagen verslappen. Het geprononceerde jukbeen wordt daardoor platter waardoor typische hamsterwangen zichtbaar worden.

Vroeger werd dat gemaskeerd door enkel de rimpellijntjes op te vullen. Vandaag wordt het fenomeen driedimensionaal aangepakt: de rimpels worden gevuld, het jukbeen en de holte ter hoogte van de slapen worden gelift en de kaaklijn wordt hersteld door volumegevende fillers in te spuiten.

De fillers worden nu op heel andere plaatsen ingebracht dan waar de problemen zich voordoen. Door meer volume te geven aan het jukbeen, lijkt de oogkas weer voller. Binnen de oogkas zelf mag er niet worden geïnjecteerd. Daar moeten we via interventies op andere plaatsen werken. Om de bovenste oogleden een beetje te liften, kan een fijn lijntje hyaluronzuur aanbrengen net onder de wenkbrauwen helpen. Zijn de oogleden te veel ingezakt, dan is chirurgie (ooglidcorrectie) vaak de enige oplossing.

Wat houdt de behandeling in?

Fillers worden vandaag steeds vaker ingespoten via canules (smalle buisjes) in plaats van met fijne naaldjes. Deze nieuwe techniek is veel comfortabeler en geeft minder blauwe plekken. Eerst prikt de arts met een gewone naald een heel fijn gaatje, waarin de canule wordt aangebracht. Daarna wordt de fillervloeistof ingebracht.

Wanneer zie je resultaat?

De eerste dagen na de inspuiting kan je gezicht wat gezwollen zijn. Dat is een reactie van de huid op het product. Soms kan er ook een blauwe plek ontstaan. Die trekt nadien weg, waarna je weer een natuurlijk effect krijgt. Voor een goed resultaat, plan je deze behandelingen best drie tot vier weken voor een feest. Drie maanden na het inbrengen van een collageenfiller is het proces van collageenproductie door de huid op gang getrokken.

Hoelang houdt het resultaat stand?

Het effect van de meeste hyaluronfillers of volumeherstellende fillers is een jaar zichtbaar, afhankelijk van de plaats en de hoeveelheid die wordt ingespoten.

Wat kost de behandeling?

De prijs hangt af van het aantal spuitjes. Afhankelijk van het merk en de dikte kost één spuitje van 1 ml tussen ?250 en ?300. Meestal volstaan één tot twee spuitjes.

Houdt de behandeling risico’s in?

Uitzonderlijk kunnen er allergische reacties optreden. Ook bij autoimmuunziekten zoals reumatoïde artritis is de kans groter dat fillers sneller worden afgebroken of dat er nevenwerkingen ontstaan. Maar er zijn heel wat mensen met auto-immuunziekten die er geen hinder van ondervinden.

Wie medicatie neemt zoals bloedverdunners of aspirine loopt wel meer kans op tijdelijke blauwe plekken rond de injectieplek. Dat risico kan beperkt worden door, na overleg met de arts, vijf dagen voor de ingreep de medicatie tijdelijk stop te zetten.

Het grootste risico is dat er product in een bloedvat wordt gespoten, wat huidnecrose kan geven. Daarom is het heel belangrijk dat een arts deze behandelingen doet. Dit risico is praktisch nihil bij het gebruik van een canule.

3 Wallen onder de ogen

De behandeling hangt af van het soort wallen: gaat het om vetweefsel, vochtophoping, huid die uitzakt of wallen als gevolg van een platter geworden jukbeen? In dat laatste geval kan het jukbeen met filler weer volumineuzer worden gemaakt en de wallen wat gecamoufleerd. Echt zware wallen (met vocht of vetweefsel) wegwerken vergt plastische chirurgie. Dat gebeurt vaak in combinatie met een bovenste ooglidcorrectie.

Wat houdt de behandeling in?

Afhankelijk van het soort wallen, wordt er zo gesneden dat de ophoping wordt weggehaald. Het weghalen of verplaatsen van het vetzakje gebeurt bij voorkeur via het slijmvlies aan de binnenkant van het ooglid. Dat geeft geen zichtbare littekens. Is er ook te veel huid onder de oogleden, dan moet er aan de buitenzijde worden gesneden. Langs de wimperrand wordt dan een sneetje gemaakt, dat mogelijk een klein litteken geeft. Belangrijk is wel dat je bij een gespecialiseerd chirurg aanklopt. Raadpleeg vooraf minstens twee chirurgen en vergelijk wat ze voorstellen voor je beslist.

4 Te veel huid boven de ogen

Lijkt het alsof je wenkbrauwen invallen en ze je bovenste oogleden mee naar beneden drukken, dan volstaan fillers of botuline toxine niet. Om dat te corrigeren, is plastische chirurgie nodig. Ooglidcorrecties behoren vandaag tot de meest uitgevoerde ingrepen zowel bij mannen als bij vrouwen. De meeste vrouwen merken dit type verzakkingen op bij het aanbrengen van make-up. Ze ondervinden moeite om vlot oogschaduw uit te smeren.

Wat houdt de behandeling in?

Bij deze ingreep neemt de chirurg wat overtollige huid en vet weg van het bovenste ooglid. Soms wordt ook een stukje oogkringspier weggenomen waardoor het ooglid niet meer door-hangt en ook de wenkbrauw mee wordt gelift. De incisie komt op de plaats waar het ooglid plooit als je de ogen opent. Dat geeft quasi geen zichtbare littekens.

De operatie gebeurt onder lokale verdoving en geeft nadien weinig pijn-klachten. De dagen na de behandeling kan je wel tijdelijk blauwe plekken hebben rondom de ogen, al is dat niet bij iedereen het geval. In theorie kan je meteen na de ingreep weer aan het werk, op voorwaarde dat je geen zware fysieke arbeid verricht, maar de meeste mensen kiezen ervoor om enkele dagen thuis te herstellen tot de zichtbare blauwe plekken verdwenen zijn.

Hoelang houdt het resultaat stand?

Een geslaagde operatie geeft je een tiental jaar een frisse oogopslag. Niet voor altijd. Het normale verouderingsproces herneemt na de ingreep. Wie aanleg heeft tot verzakking van de oogleden, kan dat fenomeen opnieuw zien opduiken. Voordeel is dat deze operatie voor herhaling vatbaar is.

Bij een zeer extreme vorm van ingezakte oogleden kan ook het gezichtsveld beperkt zijn. In dat geval kan je onder voorwaarden een terugbetaling krijgen voor deze operatie.

Wat kost de behandeling?

De gemiddelde prijs voor een bovenste ooglidcorrectie (beide oogleden) bedraagt zo’n ?1.400, een correctie van de onderste oogleden schommelt rond ?1.500.

Houdt de behandeling risico’s in?

Zoals bij alle ingrepen is er een kleine kans op een allergische reactie of een infectie (1tot 2%). Het is ook mogelijk dat de huid van het ooglid wat te strak is aangetrokken. Dan is een nieuwe huidcorrectie nodig.

Partner Content