1 © G.F.

Durf defibrilleren

In ons land hangen 10.000 automatische externe defibrillatoren of AED’s. Maar in de praktijk blijven ze vaak ongebruikt omdat we niet weten hoe ermee om te springen. Toch kan iedereen defibrilleren en een leven redden!

1 Haal de AED-box uit de kast of van de muur en open de kit. De meeste AED’s starten automatisch bij het openen en geven meteen mondelinge instructies. Anderen moet je activeren door op een knop te drukken. De computerstem van de AED begeleidt je via duidelijke instructies doorheen de reanimatie in afwachting van de komst van professionele hulpverleners.

2
2

2 Kleef de twee zelfklevende elektroden op de ontblote borstkas van het slachtoffer op de plek die op de elektroden zelf is weergegeven. Je mag ze niet aanbrengen op een tepel, piercing of pacemaker.

3
3

3Via de elektroden analyseert het toestel het hartritme van het slachtoffer. Hou afstand en raak de patiënt tijdens deze analyse niet aan.

4
4

4 De AED adviseert om een elektrische shock toe te dienen: het toestel wordt opgeladen. Zorg ervoor dat iedereen afstand houdt van de patiënt. De meeste AED’s dienen de shock automatisch toe, bij semiautomatische toestellen moet je een knop indrukken volgens de instructies. De AED beveelt geen elektrische shock aan: begin meteen te reanimeren: 30 hartmassages gevolgd door telkens twee mond-op-mondbeademingen.

5
5© G.F. / RODE KRUIS

5 Na de shock: begin met reanimeren (30 hartmassages gevolgd door telkens twee mond-op-mondbeademingen). De AED zal elke twee minuten een nieuwe analyse van het slachtoffer uitvoeren en beslissen of al dan niet opnieuw een shock wordt toegediend. De computerstem informeert je daarover en geeft ook aan hoelang je de reanimatie moet blijven verder zetten.

Het Rode Kruis geeft bijna dagelijks gratis opleidingen over reanimatie en het gebruik van een AED, www.rodekruis.be/opleidingen

Partner Content