Angst voor slecht nieuws? Moeite om alles te onthouden? In de war door moeilijke woorden? Overmand door emoties? Patiënten zien soms op tegen een bezoek aan hun arts. Wat ze niet altijd weten, is dat ze het recht hebben om een vertrouwenspersoon mee te nemen.
Over onze gezondheidszorg mogen we over het algemeen erg tevreden zijn. Maar waar moet je als patiënt heen als je een klacht hebt? Op deze Europese dag van de rechten van de patiënt pleit het Vlaams Patiëntenplatform voor één laagdrempelig aanspreekpunt waar patiënten terecht kunnen.
Voor schade als gevolg van een fout van een zorgverstrekker of een medisch ongeval, aangericht na 2 april 2010 kan je een schadeclaim indienen bij het Fonds voor de Medische Ongevallen. Daar zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden.
Afhankelijk van waar je de zorg kreeg, ambulant, in het ziekenhuis of in een psychiatrische ziekenhuis, kan je terecht bij een verschillende ombudsdienst. Die ombudsdiensten zijn sinds november 2003 wettelijk verplciht.
Je kan zelf opkomen voor je rechten als patiënt, je laten bijstaan door een vertrouwenspersoon of een vertegenwoordiger aanstellen die in jouw plaats beslissingen kan nemen over jouw gezondheid.
Veertien jaar na de invoering van de Wet op de patiëntenrechten beschikt u als patiënt of zorggebruiker over een arsenaal aan rechten en rechtsmiddelen waardoor u stukken sterker staat dan voorheen. U staat er vandaag niet meer alleen voor.
Meer dan 3,1 miljoen Belgen hebben al hun toestemming gegeven voor de digitale uitwisseling van hun medische gegevens tussen zorgverstrekkers. Dat heeft minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block vandaag bekendgemaakt in de commissie Volksgezondheid.