Bij een longontsteking zijn de kleinere luchtwegen en de longblaasjes ontstoken. Dat is de plek waar de zuurstof in het bloed wordt opgenomen en daardoor ontstaat benauwdheid. Een longontsteking wordt veroorzaakt door een virus of een bacterie. Sommige mensen zijn gevoeliger voor deze ziekte dan andere. Voorkomen lan deels door je te laten vaccineren tegen de meest voorkomende oorzaak van een longontsteking, een pneumokokkeninfectie.
Naarmate de winter nadert, zullen ook de luchtweginfecties weer toenemen. Een (niet onschuldige) infecties die meer voorkomt bij jonge kinderen en 50-plussers, is een longontsteking. De meeste longontstekingen worden veroorzaakt door een bacterie. Hoe herken je de klachten en welke behandeling volgt?
Hoest jij ook zoveel? De griep heerst en meer mensen dan anders hebben longontsteking. Kun je van griep longontsteking krijgen? Is het besmettelijk? Hoe herken je een longontsteking en wanneer moet je naar de dokter? We vroegen het een longspecialist.
Een verzorgd gebit geeft je niet alleen een stralende glimlach. Ook je longen varen er wel bij. Regelmatige tandzorg weert immers ook het aantal bacteriën dat longontstekingen kan veroorzaken.