© G.F.

Dit zijn de verrassende risicofactoren van dementie waar je zelf heel wat kan aan doen

De zoektocht naar een middel om dementie te genezen levert vooralsnog geen hoeraberichten op. Maar via de weg van de preventie kan er wel wat succes geboekt worden. Door meer in te zetten op het aanpakken van de 9 gekende risicofactoren kan de ziekte in een op de drie gevallen worden voorkomen.

Vandaag, op de Werelddag Dementie (21/9) delen vrijwilligers van expertisecentrum dementie Vlaanderen, de Alzheimer liga en het Vlaams Apotheker Netwerk op verschillende plaatsen in ons land ‘vaccindoosjes’ uit. SaniMemorix prijkt er op deze kleinoden, wat klinkt als een (fictief) geneesmiddel. Binnenin bevindt zich niet die langverwachte pil tegen dementie, maar wel informatie over de risicofactoren die je zelf kan beïnvloeden om je kansen op dementie aanzienlijk terug te schroeven.

Negen factoren

De voorbije jaren groeide er een internationale wetenschappelijke consensus dat naast leeftijd en genen ook je levensstijl een grote invloed heeft op je dementierisico. Twee gedegen onderzoeken (University Maastricht en University College London) lijsten deze bevindingen op en geven aan waar er hierop kan ingegrepen worden.

Een van de blikvangers is gehoorverlies tussen de leeftijd van 45 en 65 jaar. Zonder tijdige correctie zoals een gehoortoestel of cochleair implantaat, leidt dit ook tot een versnelde achteruitgang van het denkvermogen. Slecht horen tast natuurlijk ook het luisteren aan, waardoor dat deel van de hersenen alsmaar minder geactiveerd wordt. Wie zijn gehoorverlies niet tijdig corrigeert, zal daardoor drie keer zo snel cognitief achteruitgaan, wat dementie in de hand werkt.

Ook typische levensstijl thema’s zoals het gebrek aan fysieke activiteit, roken, obesitas maar ook sociaal isolement worden sterk gelinkt aan een hoger risico op dementie, net als diabetes en je cardiovasculaire gezondheid. Andere belangrijke factoren die een alarmbel doen rinkelen, zijn depressie en een lage scholingsgraad (geen diploma middelbaar onderwijs).

Enquête

Terwijl familiale aanleg en hoge leeftijd door de meeste mensen sterk geassocieerd worden met een hogere kans op dementie, geldt dat eigenaardig nog niet voor dit lijstje aan levensstijlfactoren. Dat toonde een enquête aan die afgelopen zomer werd gehouden bij ruim 1000 Vlamingen. Met deze opvallende ‘Sanimemorix’ campagne hoopt het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen dat beeld bij te stellen. Deze actie kent ook buitenlandse weerklank want gelijkaardige evenementen vinden plaats in Duitsland, Nederland, Luxemburg en Noorwegen.

Meer info vanaf 21 september op www.SaniMemorix.eu waar je onder meer kan nagaan wat een beschermend of een bedreigend effect heeft op het risico op dementie.

Partner Content