Dat blijkt uit een grootschalige studie van de Europese Depressie Associatie. Snel afgeleid zijn, aarzeling, verlies van vermogen om te redeneren, te onthouden, ideeën te formuleren.. komen voor een groot deel van de mensen die te kampen hebben met een depressie. Deze cognitieve problemen kunnen de neerwaartse spiraal waarin mensen met een depressie zich bevinden, nog versnellen.

"Deze symptomen van depressie worden door de omgeving van de zieke vaak genegeerd omdat ze beschouwd worden als een teken van luiheid, gebrek aan wil of moed. Toch is dat niet zo. Het zijn echte symptomen van depressie die integraal deel uitmaken van de aandoening", bevestigt professor Eric Constant, psychiater aan de UCL. Bij de behandeling van depressie moet ook aandacht worden geschonken aan deze cognitieve symptomen. "Dat kan onder meer via een cognitieve revalidatie met onder meer oefeningen om aandacht, concentratie en geheugen te stimuleren. Geen rekening houden met deze symptomen, kan leiden tot een gedeeltelijke remissie. Dat kan op termijn leiden tot herval of nieuwe perioden van depressie."

Dat blijkt uit een grootschalige studie van de Europese Depressie Associatie. Snel afgeleid zijn, aarzeling, verlies van vermogen om te redeneren, te onthouden, ideeën te formuleren.. komen voor een groot deel van de mensen die te kampen hebben met een depressie. Deze cognitieve problemen kunnen de neerwaartse spiraal waarin mensen met een depressie zich bevinden, nog versnellen."Deze symptomen van depressie worden door de omgeving van de zieke vaak genegeerd omdat ze beschouwd worden als een teken van luiheid, gebrek aan wil of moed. Toch is dat niet zo. Het zijn echte symptomen van depressie die integraal deel uitmaken van de aandoening", bevestigt professor Eric Constant, psychiater aan de UCL. Bij de behandeling van depressie moet ook aandacht worden geschonken aan deze cognitieve symptomen. "Dat kan onder meer via een cognitieve revalidatie met onder meer oefeningen om aandacht, concentratie en geheugen te stimuleren. Geen rekening houden met deze symptomen, kan leiden tot een gedeeltelijke remissie. Dat kan op termijn leiden tot herval of nieuwe perioden van depressie."