De ideale medicatiemix voor kankerbehandeling

Een rekentechniek uit de technische wetenschappen zou op termijn kunnen leiden tot een betere dosering van geneesmiddelencombinaties bij kankerbehandeling. Zo’n beter afgestelde dosering zou de resistentie beperken en zorgen voor minder lastige nevenwerkingen.

Dat blijkt uit nieuw onderzoek aan het Nederlandse VUmc Cancer Center. Onderzoekster Andrea Weiss is ervan overtuigd dat deze nieuwe methode kan leiden tot een veel efficiëntere dosering van anti-kankermedicatie die erop gericht is om de tumorgroei te beperken. Deze behandeling blijkt vandaag alleen bij bepaalde patiënten succesvol en bovendien is het effect vaak tijdelijk omdat de tumorcellen te snel resistent worden aan de behandeling.

In het nieuwe onderzoek werd een algoritme (een set rekenregels) uit de technische wetenschappen geïntroduceerd om te komen tot de gewenste combinatie van geneesmiddelen. “We weten dat geneesmiddelen elkaars effect kunnen versterken als we ze in een slim gekozen mix toedienen. Daardoor kunnen de doses van elk geneesmiddel afzonderlijk omlaag. En dat zorgt weer voor minder ernstige bijwerkingen voor de patiënt én voor het omzeilen van de resistentie”, zegt Weiss in het onderzoek waarmee ze promoveerde. De ideale combinatie voor elke patiënt achterhalen is echter lastig. Om dat te vergemakkelijken paste ze een algoritme uit de technische wetenschappen toe bij in vitro testen. Door analyses te maken van die uitkomsten, leidde dit op korte tijd tot de meest aangewezen combinatie om de tumorgroei te stoppen. Deze geneesmiddelencombinatie werd in preklinische onderzoeken getest en bleek het beste resultaat op te leveren. De beste therapie rolde zo uit de computer.

In een volgende fase zal deze revolutionaire aanpak ook getest worden op patiënten. In samenwerking met de Zwitserse Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne gaan de onderzoekers op zoek naar de meest aangewezen combinatietherapie die zal getest worden bij mensen met niercelkanker.

Partner Content