Wist u dat 75% van de slechtzienden ouder is dan 65 jaar? Het risico op blindheid is dan weer 10 keer groter vanaf 65 jaar, en zelfs 20 keer groter vanaf 75 jaar. Een problematische situatie, gezien de vergrijzing van de bevolking.

We halen er even de officiële statistieken bij. Begin 2007 waren er in België 2,36 miljoen mensen ouder dan 60 jaar, tegenover 2,06 miljoen in 1991. Dat is een toename van 18 750 personen per jaar. Begin jaren '90 telde de bevolking 1 persoon van 65 jaar of ouder voor elke 4 personen tussen 20 en 64 jaar. Die verhouding zal evolueren naar 1 persoon op 3 in 2020, en zelfs naar 1 op 2 in 2040. Preventie in verband met leeftijdsgebonden oogaandoeningen wordt dus steeds belangrijker.

Met haar campagne 'U heeft nog zoveel moois te zien' wil de Brailleliga senioren enerzijds sensibiliseren en informeren, anderzijds biedt ze hulp aan senioren met een visuele handicap.
De sensibiliseringscampagne is erop gericht om de misvatting uit de wereld helpen dat 'ouder worden' en 'slecht zien' hand in hand gaan. Centraal in het campagnemateriaal staat de informatie over de vier meest voorkomende oogaandoeningen: LMD, glaucoom, diabetische retinopathie en cataract.

De Brailleliga raadt senioren niet alleen aan om tijdig en regelmatig een oogarts te raadplegen (tweejaarlijks vanaf 40 jaar, jaarlijks vanaf 60 jaar), maar spoort hen ook aan om preventieve maatregelen te nemen. Eenvoudige goede gewoontes als regelmatig sporten, een evenwichtige voeding en het dragen van een zonnebril, kunnen heel wat leed besparen en helpen om onze ogen in goede conditie houden. Meer hierover kan u terugvinden op de website www.weekbrailleliga.be.

Praktische gids voor slechtziende senioren

Hoe weet je als slechtziende of de kleuren van je kledij bij elkaar passen? Hoe voorkom je dat de potten overkoken, als je achter het fornuis staat en het allemaal minder goed kan zien? Met de nieuwe gids 'Visuele beperkingen bij senioren: bewaar uw autonomie, leer technische hulpmiddelen gebruiken' toont de Brailleliga senioren met een leeftijdsgebonden visuele beperking hoe zij zelfstandig door het leven kunnen blijven gaan.

Het boekje biedt praktische tips, demonstreert hoe kleine aanpassingen in de woon- en werkomgeving een groot verschil kunnen maken en biedt een uitgebreid overzicht van de vele hulpmiddelen die voor slechtzienden en blinden voorhanden zijn. Deze kunnen het verschil maken tussen autonomie en afhankelijk zijn van anderen.

Deze gids is een publicatie van Uitgeverij ViVio, in samenwerking met de Brailleliga en met de steun van Novartis, en is op eenvoudige aanvraag verkrijgbaar bij de Brailleliga, Engelandstraat 57, 1060 Brussel. Telefoon 02 533 32 11 - email : info@braille.be. De gids bestaat ook in grootletterdruk en audioversie.

Wist u dat 75% van de slechtzienden ouder is dan 65 jaar? Het risico op blindheid is dan weer 10 keer groter vanaf 65 jaar, en zelfs 20 keer groter vanaf 75 jaar. Een problematische situatie, gezien de vergrijzing van de bevolking.We halen er even de officiële statistieken bij. Begin 2007 waren er in België 2,36 miljoen mensen ouder dan 60 jaar, tegenover 2,06 miljoen in 1991. Dat is een toename van 18 750 personen per jaar. Begin jaren '90 telde de bevolking 1 persoon van 65 jaar of ouder voor elke 4 personen tussen 20 en 64 jaar. Die verhouding zal evolueren naar 1 persoon op 3 in 2020, en zelfs naar 1 op 2 in 2040. Preventie in verband met leeftijdsgebonden oogaandoeningen wordt dus steeds belangrijker.Met haar campagne 'U heeft nog zoveel moois te zien' wil de Brailleliga senioren enerzijds sensibiliseren en informeren, anderzijds biedt ze hulp aan senioren met een visuele handicap.De sensibiliseringscampagne is erop gericht om de misvatting uit de wereld helpen dat 'ouder worden' en 'slecht zien' hand in hand gaan. Centraal in het campagnemateriaal staat de informatie over de vier meest voorkomende oogaandoeningen: LMD, glaucoom, diabetische retinopathie en cataract. De Brailleliga raadt senioren niet alleen aan om tijdig en regelmatig een oogarts te raadplegen (tweejaarlijks vanaf 40 jaar, jaarlijks vanaf 60 jaar), maar spoort hen ook aan om preventieve maatregelen te nemen. Eenvoudige goede gewoontes als regelmatig sporten, een evenwichtige voeding en het dragen van een zonnebril, kunnen heel wat leed besparen en helpen om onze ogen in goede conditie houden. Meer hierover kan u terugvinden op de website www.weekbrailleliga.be.Hoe weet je als slechtziende of de kleuren van je kledij bij elkaar passen? Hoe voorkom je dat de potten overkoken, als je achter het fornuis staat en het allemaal minder goed kan zien? Met de nieuwe gids 'Visuele beperkingen bij senioren: bewaar uw autonomie, leer technische hulpmiddelen gebruiken' toont de Brailleliga senioren met een leeftijdsgebonden visuele beperking hoe zij zelfstandig door het leven kunnen blijven gaan.Het boekje biedt praktische tips, demonstreert hoe kleine aanpassingen in de woon- en werkomgeving een groot verschil kunnen maken en biedt een uitgebreid overzicht van de vele hulpmiddelen die voor slechtzienden en blinden voorhanden zijn. Deze kunnen het verschil maken tussen autonomie en afhankelijk zijn van anderen.Deze gids is een publicatie van Uitgeverij ViVio, in samenwerking met de Brailleliga en met de steun van Novartis, en is op eenvoudige aanvraag verkrijgbaar bij de Brailleliga, Engelandstraat 57, 1060 Brussel. Telefoon 02 533 32 11 - email : info@braille.be. De gids bestaat ook in grootletterdruk en audioversie.