Wie uit een rode zone - een zone met een verhoogd risico op besmetting - terugkeert, moet zich laten testen en in quarantaine gaan. Maar vorige maand bleek dat de helft van de betrokkenen dat niet doet. De aangekondigde controle hierop bleef dode letter, omdat de gegevens niet bij de contactopspoorders terechtkwamen. Mensen krijgen wel na 48 uur een herinnerings-sms, maar opvolging door de contacttracers was er niet.

Tegen 4 september zou er een oplossing moeten zijn en die timing blijft overeind, zegt Ria Vandereyt van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Vanaf dan zouden contactonderzoekers de betrokkenen dus ook moeten kunnen bellen.

Wie uit een rode zone - een zone met een verhoogd risico op besmetting - terugkeert, moet zich laten testen en in quarantaine gaan. Maar vorige maand bleek dat de helft van de betrokkenen dat niet doet. De aangekondigde controle hierop bleef dode letter, omdat de gegevens niet bij de contactopspoorders terechtkwamen. Mensen krijgen wel na 48 uur een herinnerings-sms, maar opvolging door de contacttracers was er niet. Tegen 4 september zou er een oplossing moeten zijn en die timing blijft overeind, zegt Ria Vandereyt van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Vanaf dan zouden contactonderzoekers de betrokkenen dus ook moeten kunnen bellen.