Met de covid-19 smart patch hopen ze bij een mogelijke nieuwe piek van het virus in het najaar patiënten meer en beter thuis of in woonzorgcentra te kunnen opvolgen. Zorgpersoneel zal zo minder tijd moet spenderen aan dagelijkse controles en ingeven van data, aldus Hans De Clercq van Byteflies, een van de partners.

De pleister van circa 15 cm moet links op de borstkas geplakt worden en dient dankzij gloednieuwe materiaaltechnologie maar om de vijf dagen vervangen te worden. Midden op de patch zit een 'sensor dot' die de signalen verzamelt en draadloos doorstuurt naar de cloud, waar alle data over de patiënt verzameld worden. Het systeem kan verbonden worden met een armband, die compatibel is met de bestaande systemen, en die zal functioneren zoals een 'rode knop' in het ziekenhuis, waarmee de patiënt doorverbonden wordt met een zorgcentrale.

Het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) is het eerste dat klinische testen met de patch zal starten met een 20-tal patiënten.

Het consortium bestaat uit de Belgische bedrijven Byteflies, Melexis, Quad Industries, Televic en Z-Plus en de Belgische afdelingen van Henkel en Nitto. Op basis van de test in het ZOL hopen ze het systeem binnen enkele maanden breder te kunnen uitrollen naar andere ziekenhuizen en woonzorgcentra.

"Tegen oktober, wanneer er mogelijk opnieuw een piek van het virus verwacht wordt, zouden we 1.000 patiënten met dit systeem kunnen uitrusten", aldus Hans Danneels, medeoprichter van Byteflies. Hiervoor zouden al contacten zijn met de kabinetten van Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke en viceminister-president Hilde Crevits.

Met de covid-19 smart patch hopen ze bij een mogelijke nieuwe piek van het virus in het najaar patiënten meer en beter thuis of in woonzorgcentra te kunnen opvolgen. Zorgpersoneel zal zo minder tijd moet spenderen aan dagelijkse controles en ingeven van data, aldus Hans De Clercq van Byteflies, een van de partners.De pleister van circa 15 cm moet links op de borstkas geplakt worden en dient dankzij gloednieuwe materiaaltechnologie maar om de vijf dagen vervangen te worden. Midden op de patch zit een 'sensor dot' die de signalen verzamelt en draadloos doorstuurt naar de cloud, waar alle data over de patiënt verzameld worden. Het systeem kan verbonden worden met een armband, die compatibel is met de bestaande systemen, en die zal functioneren zoals een 'rode knop' in het ziekenhuis, waarmee de patiënt doorverbonden wordt met een zorgcentrale.Het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) is het eerste dat klinische testen met de patch zal starten met een 20-tal patiënten.Het consortium bestaat uit de Belgische bedrijven Byteflies, Melexis, Quad Industries, Televic en Z-Plus en de Belgische afdelingen van Henkel en Nitto. Op basis van de test in het ZOL hopen ze het systeem binnen enkele maanden breder te kunnen uitrollen naar andere ziekenhuizen en woonzorgcentra. "Tegen oktober, wanneer er mogelijk opnieuw een piek van het virus verwacht wordt, zouden we 1.000 patiënten met dit systeem kunnen uitrusten", aldus Hans Danneels, medeoprichter van Byteflies. Hiervoor zouden al contacten zijn met de kabinetten van Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke en viceminister-president Hilde Crevits.