"Europees onderzoek heeft uitgewezen dat een kwart van de bevolking hieraan lijdt", zegt Griet Brusselmans, die als pijnarts verbonden is aan het UZ Gent. "Dat cijfer kunnen we gerust extrapoleren naar ons land. Een op de vier Belgen, dat is gigantisch veel."

Dat aantal neemt bovendien toe, vooral vanwege de vergrijzing. Het kostenplaatje is dan ook navenant, zo blijkt uit cijfers voor 2010. "Kijken we alleen nog maar naar de ernstige gevallen van chronische pijn, waarbij de klassieke pijnstillers niet meer helpen, dan lopen de jaarlijkse kosten in ons land al op tot 11,6 miljard euro", weet Lieven Annemans, hoogleraar gezondheidseconomie aan de UGent en VUB.

Terwijl de medische kosten goed zijn voor 1,6 miljard euro, bedraagt de maatschappelijke rekening maar liefst 10 miljard. "Niet onlogisch", vindt Annemans. "Meer dan een vijfde van de chronische pijnlijders is niet meer aan de slag. En wie wel nog werkt, is dubbel zoveel afwezig op het werk. Chronische pijn veroorzaakt een enorme daling van productiviteit, en een groot verlies voor onze economie."

"Europees onderzoek heeft uitgewezen dat een kwart van de bevolking hieraan lijdt", zegt Griet Brusselmans, die als pijnarts verbonden is aan het UZ Gent. "Dat cijfer kunnen we gerust extrapoleren naar ons land. Een op de vier Belgen, dat is gigantisch veel." Dat aantal neemt bovendien toe, vooral vanwege de vergrijzing. Het kostenplaatje is dan ook navenant, zo blijkt uit cijfers voor 2010. "Kijken we alleen nog maar naar de ernstige gevallen van chronische pijn, waarbij de klassieke pijnstillers niet meer helpen, dan lopen de jaarlijkse kosten in ons land al op tot 11,6 miljard euro", weet Lieven Annemans, hoogleraar gezondheidseconomie aan de UGent en VUB.Terwijl de medische kosten goed zijn voor 1,6 miljard euro, bedraagt de maatschappelijke rekening maar liefst 10 miljard. "Niet onlogisch", vindt Annemans. "Meer dan een vijfde van de chronische pijnlijders is niet meer aan de slag. En wie wel nog werkt, is dubbel zoveel afwezig op het werk. Chronische pijn veroorzaakt een enorme daling van productiviteit, en een groot verlies voor onze economie."