De Vlaamse overheid lanceerde samen met de koepels van de ziekenhuizen en het Vlaams Patiëntenplatform objectieve criteria voor een aantal gezondheidsdomeinen zoals orthopedie, oncologie en cardiologie. Daarbij worden zaken in kaart gebracht die meetbaar én relevant zijn, zoals het aantal heupprothesen die opnieuw moeten vervangen worden of het aantal heropnames na een ziekenhuisontslag. Loopt dat in een ziekenhuis hoger op dan gemiddeld, dan is dat geen gunstig signaal.

Ook de stem van de 'consument' komt aan bod aan de hand van de Vlaamse Patiënten Peiling, waarbij gepolst wordt naar de ervaringen van de patiënten zelf. Ziekenhuizen kiezen vrijwillig of ze aan deze kwaliteitsmeting deelnemen. Voorlopig zijn ziekenhuizen ook niet verplicht om de eigen resultaten publiek bekend te maken. In de praktijk hebben een aantal hospitalen die stap wel al gezet. Op verschillende ziekenhuiswebsites kan je als gebruiker sinds kort nagaan hoe goed het ziekenhuis scoort voor bepaalde ingrepen of behandelingen. Maar u moet daarbij wel nog zelf het internet afspeuren. Op termijn kan dat eenvoudiger. De Vlaamse overheid onderzoekt immers of het mogelijk is om al die ziekenhuisresultaten te bundelen op één overzichtelijke site.

Verder is er voor patiënten ook de nieuwe website Medira.be, een initiatief van een verpleegkundige die anoniem wil blijven. Gebruikers kunnen hier, naar het voorbeeld van restaurantbeoordelingen, sterren toekennen aan ziekenhuizen. Dit laatste is voorlopig nog een erg kleinschalig initiatief.

www.vlaamspatiëntenplatform.be

www.medira.be

De Vlaamse overheid lanceerde samen met de koepels van de ziekenhuizen en het Vlaams Patiëntenplatform objectieve criteria voor een aantal gezondheidsdomeinen zoals orthopedie, oncologie en cardiologie. Daarbij worden zaken in kaart gebracht die meetbaar én relevant zijn, zoals het aantal heupprothesen die opnieuw moeten vervangen worden of het aantal heropnames na een ziekenhuisontslag. Loopt dat in een ziekenhuis hoger op dan gemiddeld, dan is dat geen gunstig signaal.Ook de stem van de 'consument' komt aan bod aan de hand van de Vlaamse Patiënten Peiling, waarbij gepolst wordt naar de ervaringen van de patiënten zelf. Ziekenhuizen kiezen vrijwillig of ze aan deze kwaliteitsmeting deelnemen. Voorlopig zijn ziekenhuizen ook niet verplicht om de eigen resultaten publiek bekend te maken. In de praktijk hebben een aantal hospitalen die stap wel al gezet. Op verschillende ziekenhuiswebsites kan je als gebruiker sinds kort nagaan hoe goed het ziekenhuis scoort voor bepaalde ingrepen of behandelingen. Maar u moet daarbij wel nog zelf het internet afspeuren. Op termijn kan dat eenvoudiger. De Vlaamse overheid onderzoekt immers of het mogelijk is om al die ziekenhuisresultaten te bundelen op één overzichtelijke site.Verder is er voor patiënten ook de nieuwe website Medira.be, een initiatief van een verpleegkundige die anoniem wil blijven. Gebruikers kunnen hier, naar het voorbeeld van restaurantbeoordelingen, sterren toekennen aan ziekenhuizen. Dit laatste is voorlopig nog een erg kleinschalig initiatief.www.vlaamspatiëntenplatform.bewww.medira.be